Élelmiszersegélyt szállító hajók kötöttek ki Jemenben

Több ezer tonna élelmiszersegély és üzemanyag érkezett Jemen két nyugati kikötőjébe, Hodeidába és Szalífba, amit reménysugarat jelent a polgárháború és külföldi katonai beavatkozás sújtotta közel-keleti ország rászorulóinak – közölte szerdán Jan Egeland, a Norvég Menekült Tanács (NRC) vezetője.

Egeland szerint a segélyszállítmányok megérkezésével „felcsillantt a remény sugara”: három teherszállító hajó kötött ki Hodeidában, mintegy 87 ezer tonna élelmiszersegéllyel a fedélzetükön. Egy másik hajó 38 ezer tonna élelmiszerrel érkezett Szalífba. Hét másik hajó arra vár, hogy behajózhasson Hodeida kikötőibe, több mint 177 ezer tonna élelmiszersegélyt szállítottak a humanitárius katasztrófa szélére sodródott országnak. További három hajó pedig összesen 52 ezer tonna üzemanyaggal várakozik arra, hogy lehorgonyozhasson a kikötőkön belül.

Az utóbbi hónapban még jobban súlyosbodott több millió jemeni helyzete, mert a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció megerősítette blokádját Jemennel szemben. Ennek előzménye, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók november elején ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást indoklásuk szerint válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett szövetség jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszik kezén lévő jemeni fővárosra, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt zárlatát.

Rijád – feltehetően nemzetközi nyomásra – a hétvégén lazított a blokádon, szabad utat engedve a segélyszállítmányok beszállításához.

Szanaa, 2017. november 25. Élelmiszert és 1,9 millió adag oltóanyagot rakodnak ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) segélyszállító repülőgépéből a jemeni főváros, Szanaa síita lázadók kezén levő nemzetközi repülőterén 2017. november 25-én, a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció közel háromhetes blokádja végén. Az UNICEF gépe mellett az ENSZ két segélyszállító repülőgépét és a Nemzetközi Vöröskereszt gépét engedték leszállni a háború sújtotta országban, ahol a 27 millió lakosból 17 millió szenved élelmiszerhiánytól, közülük hétmillió már gyakorlatilag éhezik, és 945 ezer ember kolerafertőzött. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

Szanaa, 2017. november 25.
Élelmiszert és 1,9 millió adag oltóanyagot rakodnak ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) segélyszállító repülőgépéből a jemeni főváros, Szanaa síita lázadók kezén levő nemzetközi repülőterén 2017. november 25-én, a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció közel háromhetes blokádja végén. Az UNICEF gépe mellett az ENSZ két segélyszállító repülőgépét és a Nemzetközi Vöröskereszt gépét engedték leszállni a háború sújtotta országban, ahol a 27 millió lakosból 17 millió szenved élelmiszerhiánytól, közülük hétmillió már gyakorlatilag éhezik, és 945 ezer ember kolerafertőzött. (MTI/EPA/Jahja Arhab)

A jemeniek szenvedését az is súlyosbíthatja, hogy a húszik szakítottak szövetségesükkel, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökkel és a hozzá hű erőkkel, vitájuknak pedig az lett a vége, hogy megölték az arab tavasz nyomán megbuktatott Szálehet. Megfigyelők szerint ezzel a húszik az általuk ellenőrzött országrészeken is ellenségeket szereztek maguknak, amit a szaúdi vezetésű koalíció akár saját javára is fordíthat.

Kapcsolódó cikkünk: Nem enyhül a konfliktus Szaúd-Arábia és a jemeni húszik között

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »