Újra előkerült az ukrajnai orosz csapatok kérdése

Oroszországnak előbb ki kell vonnia csapatait a Donyec-medencéből, mielőtt ENSZ-békefenntartókat küldenének a térségbe – jelentette ki Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium ukrajnai különmegbízottja a Hromadszke ukrán televíziónak adott exkluzív interjújában, amelyet hétfőn sugároztak.

Volker a múlt hét végén tett munkalátogatást Kijevben, s ennek keretében találkozott egyebek mellett Petro Porosenko ukrán elnökkel. Az interjúból részleteket közlő UNIAN hírügynökség kiemelte: az amerikai tisztségviselő szükségesnek nevezte, hogy Ukrajna egyeztessen az ENSZ-szel a kéksisakosoknak a fegyveres konfliktus térségébe vezénylésének kérdésében.

Volker véleménye szerint az ENSZ-békefenntartók küldetésének megkezdésével párhuzamosan “gondolkodni kell azon”, miképpen rendezhetők meg a helyhatósági választások a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatti területeken.

Hangsúlyozta, hogy a kéksisakosok mandátuma lényegesen erősebb lesz a jelenleg a térségben szolgálatot teljesítő EBESZ-megfigyelőkénél.

“Az ENSZ békefenntartó missziója fel lesz fegyverezve, képes lesz szavatolni a biztonságot, ami lehetőséget biztosít majd arra, hogy a minszki megállapodások egyéb pontjai is végrehajthatók legyenek” – fejtette ki.

A Kreml továbbra sem ismeri el, hogy vannak orosz csapatok Kelet-Ukrajnában, miként azt Kijev és Washington állítja. Oroszország továbbá azon az állásponton van, hogy mihamarabb meg kell rendezni a választásokat a térségben, ily módon legalizálva az ottani vezetést.

Kijev szerint viszont nem rendezhetők addig tisztességes, demokratikus választások, amíg nincs tűzszünet, a nehézfegyverek szétválasztása nem történt meg, a szakadár területeken orosz csapatok tartózkodnak, és az ukrán határőrség nem ellenőrzi a két ország közötti határ teljes hosszát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember elején jelentette be, hogy Moszkva kész támogatni ENSZ-békefenntartók küldését a válság sújtotta Donyec-medencébe, Porosenko viszont már 2015 óta szorgalmazza, hogy a világszervezet küldjön kéksisakosokat a konfliktus övezetébe.

Oroszország és Ukrajna álláspontja azonban abban különbözik, hogy míg Moszkva csak a front menti övezetben látna szívesen kéksisakosokat, addig Kijev azt szeretné elérni, hogy az ENSZ békefenntartói a szakadárok által megszállt területek egészében tevékenykedhessenek, beleértve az Ukrajna ellenőrzése alól kikerült ukrán-orosz határszakaszt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »