Megszavazták a független Katalán Köztársaságot és ez ellen az intézkedéscsomagot

Megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. Nem sokkal később Madridban a spanyol szenátus pedig elfogadta azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

A 135 fős  katalán parlament titkos szavazásán az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába. Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet. A baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) párt ugyan részt vett a voksolásban, de képviselőinek többsége felmutatta a nem feliratot tartalmazó papírt mielőtt leadta szavazatát.

A szavazás eredményét hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket. Kitörő lelkesedéssel reagáltak azok a függetlenségpárti katalán polgármesterek, akiket erre az alkalomra a parlamentbe invitáltak.

A voksolás előtt Carme Forcadell házelnök felolvasta a javaslatot, amelyet a kormányzó Junts lep Sí (Együtt az Igenért) pártszövetség és Népi Egység (CUP) párt politikusai nyújtottak be, és amelyről nem tartott vitát a parlament. Ebben az szerepel, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy „a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam”. A dokumentum tartalma nagyrészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én szakadár katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.

A barcelonai törvényhozás lépése után Mariano Rajoy spanyol kormányfő a Twitteren nyugalmat kért minden spanyoltól, és biztosított arról, hogy a jogállamiság helyre fogja állítani a törvényességet Katalóniában.

Röviddel ez után – a várakozásoknak megfelelően – a spanyol szenátus elfogadta a kormány előterjesztését a 155. cikk alkalmazásáról. A jelenlévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) javaslatait a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is támogatta.

A szenátus jóváhagyta egyebek mellett, hogy a spanyol kormány hat hónapon belül helyi választásokat írhasson ki Katalóniában, ideiglenesen átvegye a katalán kormányzati feladatokat, és 30 napos vétójoga legyen a katalán parlament döntéseivel szemben.

Barcelona, 2017. október 27. Ünneplő tömeg a katalán parlament előtt Barcelonában 2017. október 27-én, miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot. (MTI/EPA/Alberto Estevez)

Barcelona, 2017. október 27.
Ünneplő tömeg a katalán parlament előtt Barcelonában 2017. október 27-én, miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot. (MTI/EPA/Alberto Estevez)

A spanyol miniszterelnök a szavazást követően a szenátus folyosóján újságíróknak azt mondta: ami pénteken Katalóniában történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy szükség volt a spanyol kormány intézkedéseinek elfogadására. „Ez nemcsak törvényellenes, ez bűncselekmény” – fogalmazott a kormányfő. A spanyol kormány meghozza a megfelelő intézkedéseket a törvényesség visszaállítása érdekében, és ezért már péntek délután összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról – közölte a miniszterelnök.

Carles Puigdemont katalán elnök békére intette a függetlenség támogatóit, akiknek szerinte most a békesség és méltóság értékeihez kell ragaszkodniuk. Puigdemont a katalán parlament épületében több száz híve előtt hangsúlyozta: a parlament pénteken megtette azt a régóta vágyott lépést, amelyért már hosszú ideje küzdött, és teljesítette a szavazóktól kapott felhatalmazást.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a katalán válság legújabb fejleményei után leszögezte: semmi nem változik az Európai Unió számára, továbbra is Spanyolországot tartja az egyetlen tárgyalópartnerének. Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy részesítse előnyben az „érvek erejét” az „erő érvével” szemben.

A washingtoni külügyminisztérium állásfoglalásában hangsúlyozta: az amerikai kormányzat szerint Katalónia Spanyolország szerves része, és az Egyesült Államok támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy erős és egységes Spanyolország megőrzésére.

Gyengült az euró, a madridi tőzsde komoly mínuszban

Júliusi szintre süllyedt az euró a dollárral szemben és két százalék mínuszba került a madridi értéktőzsde irányadó mutatója azután, hogy a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot. Mintegy fél órával a szavazás után a madridi értéktőzsde irányadó IBEX 35 index 1,6 százalékos mínuszban állt 10 185 ponttal. Eddigi napi legnagyobb vesztesége két százalék volt a csütörtöki záróértékhez képest.

A függetlenséget célzó szavazás eredményének a hatására az euró gyengült a dollárhoz képest. A bankközi kereskedésben az euró 0,55 százalékkal 1,1580 dollárra, július 20-ikai óta legalacsonyabb szintre gyengült a reggeli 1,1635 dollárról.

Kapcsolódó cikkünk: Rajoy: Katalóniát a saját kormányától kell megmenteni

Forrás: MTI/AFP/AP/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »