Jobbközép győzelem várható Csehországban

Újabb felmérés jelzi, hogy a jövő heti képviselőházi választást várhatóan a jobbközép ANO mozgalom nyeri Csehországban.

A prágai Focus közvélemény-kutató ügynökségnek a hét elején készített és pénteken nyilvánosságra hozott országos felmérése szerint az Andrej Babis vezette ANO mozgalomra kíván szavazni a megkérdezettek 26,5 százaléka. A második helyen a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSD) végezne 15,7 százalékkal, míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 12,4 százalékkal.

A 200 tagú parlamenti alsóházba összesen nyolc párt kerülhetne be. A három nagy párt mellett átlépné még az ötszázalékos parlamenti küszöböt a nagy múltú Polgári Demokratikus Párt (ODS, 9,9 százalék), a migrációellenes Tomio Okamura vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom (SPD, 7,1 százalék), a jobboldali TOP 09 párt (7 százalék), a Kalózpárt (6,6 százalék) és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL, 6,2 százalék).

A Focus elemzése szerint az utóbbi hetekben az ANO népszerűsége mérsékelten csökkent, míg a Kalózpárté és az SPD-é mérsékelten emelkedett. Az ANO, a CSSD és a KDU-CSL a jelenlegi kormánykoalíció tagjai, míg a KSCM, az ODS és a TOP 09 ellenzékben vannak. Az SPD és a Kalózpárt újoncok lennének a képviselőházban.

Az október 20-ra és 21-re kiírt parlamenti választásokon a megkérdezettek mintegy kétharmada venne részt. A Focus felhívja a figyelmet arra, hogy a választók körében jelentős azok aránya, akik még nem tudják, kire szavazzanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek