Háromszor annyi szegény ember él Olaszországban, mint tíz éve

Az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a létminimum alatt élő olaszok száma, köszönhetően a kettős mélypontú, rekord hosszú recessziónak.

Olaszországban az abszolút szegények száma, azaz azoké, akik nem vásárolhatnak a létminimumhoz szükséges mennyiséget a nélkülözhetetlen javakból és szolgáltatásokból, tavaly elérte a 4,7 milliót. Ez majdnem háromszorosa a 2006-ban mért 1,7 milliós számnak, valamint egyben az ország lakosságának 7,9 százaléka. Ezek az emberek főként a déli régiókban koncentrálódnak.

Mivel Olaszország 2008 és 2013 között a legmélyebb és leghosszabb recesszióját szenvedte el a második világháború óta, a nemzet ipari termelésének több mint egynegyede kimerült. Ugyanebben az időszakban a munkanélküliség is emelkedett: a ráta 2014-ben 13 százalékos volt szemben a 2007-es 5,7 százalékos szinttel. A munkanélküliség idén május végén 11,3 százalék volt.

Olaszország ezen kívül évtizedek óta küzd az alacsony termékenységi rátával: mindössze 1,35 gyermek jut egy nőre, szemben a 28 tagállamú Európai Unió 1,58-as átlagával, melyet 2015-ben mértek. Ez az utolsó év, amelyből összehasonlítható adatok állnak rendelkezésre.

„A szegénységi jelentés azt mutatja meg, hogy miért értelmetlen tovább kutatni az okát az egyre kevesebb gyermek születésének az országban” – mondta Gigi De Palo, a családi egyesületek olaszországi fórumának vezetője. „Plusz egy gyermek azt jelenti, hogy a család szegényebbé válik, ezért úgy tűnik, hogy Olaszországban a gyerekeket nem tekintik közjónak” – fejtette ki.

Az abszolút szegények száma tavaly a fiatalabb korosztályban emelkedett leginkább, elérve a 10 százalékot a 18 és 34 év közöttiek körében. A 65 éves és idősebb korosztály esetében azonban 3,8 százalékra csökkent a számuk.

Az idei év elején a római székhelyű parlament új szegénység elleni eszközt hagyott jóvá, amely a jelenlegi jövedelemtámogatási intézkedéseket hivatott felváltani. A tervek szerint 400 ezer háztartásnak kívánnak így segíteni, ami összesen 1,7 millió embert jelent. A programot mintegy 2 milliárd euróból fogják finanszírozni ebben az évben, amely 2018-ban közel 2,2 milliárd euróra emelkedik – áll az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap jelentésében, melyben parlamenti dokumentumokra hivatkoznak.

A relatív szegénység, amelyet az átlagos fogyasztási kiadások alapján számítanak ki, és amely az emberek nagyobb részét érinti, tavaly is emelkedett Olaszországban. Relatív viszonylatban 8,5 millió ember (az ország 14 százaléka) mondható szegénynek. Nagyobb arányban fordulnak elő ebben a csoportban a többgyermekes családok, valamint a 34 évesnél fiatalabb lakosok.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »