Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra

Ukrajna a reformokra összpontosít, és egyelőre nem kéri felvételét a NATO-ba – mondta Petro Porosenko ukrán elnök, amikor hétfőn Kijevben találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Az ukrán elnök, aki Viktor Janukovics Moszkva-barát elnök leváltása és elmenekülése után került hatalomra, úgy fogalmazott, hogy Kijev most nem kéri felvételét az észak-atlanti szövetségbe, hanem „igazi reformprogramot hajt végre”, hogy később megfeleljen a NATO-tagság feltételeinek. Az elnök szerint 2020-ra tudnak megfelelni a kritériumoknak.

A NATO korábban Ukrajnának és Grúziának is ígéretet tett, hogy a szövetség tagjaivá válhatnak, igaz, arra nem kaptak ígéretet, hogy mikor, Moszkva pedig Oroszország elleni fenyegetésként értékeli és hevesen ellenzi a NATO keleti bővítését.

További gondot jelent, hogy jelenleg nincs is egyértelmű határa Ukrajnának, a szakadár területektől ugyanis hivatalosan is elzárta magát az ukrán vezetés, és az elmúlt három év során már oda jutottak, hogy az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságban megszűnt az ukrán nyelvű oktatás az iskolákban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Kitekintő

Friss hírek