A várakozásoknak megfelelően lépett a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) döntéshozói közül többen támogatták, hogy „pár hónapon belül” kezdjék el a jegybanki mérleg 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentését – ez derült ki a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) június 13-14-i kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

A nyíltpiaci bizottság 8:1 arányú szavazati többséggel – a piaci várakozásoknak megfelelően – 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatsáv széleit, az 1,00-1,25 százalékos tartományba. Hat hónapon belül háromszor is kamatot emelt a Fed, és a tervek szerint idén még egy alkalommal sor kerül erre, de azt nem tudni, hogy melyik hónapban.

A júniusi kamatdöntő tanácskozás után kiadott nyilatkozatban a Fed csak annyit közölt, hogy az idén elkezdi csökkenteni kötvényállományát, és pontos tervet vázolt fel az összegekről is. A jegyzőkönyvből a befektetők leginkább a pontos időzítést próbálják meg kiolvasni, de ebből csak annyi derült ki, hogy többen augusztus végén elindították volna a kincstárjegyek és jelzálogfedezetű értékpapírok állományának leépítését, mások viszont még várnának vele.

A Fed a lejáró értékpapírokat jelenleg még teljes mértékben újra befekteti. A leépítési terv alapján induláskor az állampapírokból 6 milliárd, a jelzálogfedezetű papírokból pedig 4 milliárd dollárt hagynak kifutni minden hónapban. Ezeket az összegeket negyedévente megduplázzák, így az indulástól eltelt első év végére elérik a havi célként kitűzött 50 milliárd dolláros csökkentést. A Fed döntéshozói közül korábban többen is nyilvánosan elmondták, hogy a leépítési program addig tart majd, amíg 2000-2500 milliárd dollárra nem csökken a kötvényállomány szintje.

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a döntéshozók között nőtt a megosztottság az inflációs kilátások megítélésében és abban, hogy ez miként befolyásolhatja a kamatemelési pályát. A többség szerint a pénzromlás ütemének közelmúltbeli lassulása nagyrészt egyedi tényezőknek tudható be, de néhányan tartanak attól, hogy tartósan gyenge maradhat az infláció.

Megosztottak a FOMC tagjai a munkanélküliség kérdésében is. Vannak olyanok, akiket nem zavar, ha a munkanélküliségi ráta alacsonyabb a fenntarthatónak ítélt szintnél, míg mások attól tartanak, hogy ez inflációt vagy pénzügyi instabilitást okozhat.

A monetáris politika irányítóit az is aggasztja, hogy dacára a kamatemeléseknek a pénzügyi feltételek nem szigorodtak. Néhányan arról is beszéltek, hogy a részvényárfolyamok magasak.

Közgazdászok arra számítanak, hogy a Fed szeptemberben kezdi el csökkenteni mérlegét, és majd az év utolsó tanácskozásán, decemberi ülésén csökkent kamatot. A FOMC legközelebb július 25-26-án ülésezik.

Az előző, május eleji kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint a testület úgy látta, hogy „még az idén” elkezdődhet a Fed 4500 milliárd dolláros kötvényállományának csökkentése. A jegyzőkönyv szerint a csökkentést „fokozatosan és kiszámíthatóan” kell végrehajtani.

Kapcsolódó cikkünk: Janet Yellen távozását készítheti elő a FED mérlegcsökkentése

Forrás: MTI/AP/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »