Az USA képes megvédeni magát Észak-Koreával szemben

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok képes megvédeni magát az észak-koreai rakétafenyegetéstől.

Jeff Davis, a Pentagon szóvivője sajtóértekezleten szögezte le, hogy az amerikai haderő képes megvédeni az Egyesült Államokat attól a “születőben lévő” fenyegetéstől, amelyet a július 4-én tesztelt észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta jelent.

A szóvivő utalt arra a múlt hónapban végrehajtott sikeres kísérletre, amelyet egy amerikai katonai támaszponton hajtottak végre és amelynek során rakétaelfogó rendszerrel elhárítottak egy szimulált észak-koreai interkontinentális ballisztikusrakéta-támadást.

A sajtóértekezleten Davis elítélte és a térség destabilizálására irányuló kísérletnek minősítette a rakétatesztet, s elmondta, hogy Észak-Korea olyan interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, “amilyet még nem láttunk”.

A The Washington Post című napilap közben arról írt, hogy a rakétakísérlet ténye felhívja a figyelmet Donald Trump külpolitikai tapasztalatlanságára, illetve a probléma “naiv megközelítésére”, továbbá arra, hogy az elnök egyelőre kudarcot vallott Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fegyverkezési programjának megfékezése ügyében.

A lap idézi Donald Trump január 3-án – akkor még megválasztott elnökként – közzétett mikroblog-bejegyzését, amelyben Trump azt ígéri, hogy Észak-Korea hiába fejleszt az Egyesült Államok partvidékét is elérni képes fegyverzetet, ez úgysem lehet sikeres. Tovább a teljes cikkre

A július 4-én felbocsátott interkontinentális ballisztikus rakétáról (ICBM) szakemberek megállapították: képes elérni Alaszka partjait. Ahogyan Joby Warrick fogalmazott a The Washington Postban: ez “igazi ICBM” volt. A szakértő azért hozzátette: Phenjan ugyan előrébb tart a fegyverkezési programjában, mint ahogyan azt feltételezték, de még messze van attól, hogy nagy hatótávolságú rakétához alkalmas nukleáris robbanófejet fejlesszen ki.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának – amerikai kérésre összehívott – rendkívüli tanácskozásán Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet hangsúlyozta: azok az országok, amelyek megsértik az Észak-Koreával folytatandó kereskedelemre és általában véve a gazdasági kapcsolatokra vonatkozó tilalmat, a továbbiakban nem folytathatnak kereskedelmet az Egyesült Államokkal.

Haley leszögezte: Észak-Korea cselekedetei “gyorsan zárják el a diplomácai megoldás lehetőségét”. A diplomata hozzátette: az Egyesült Államok felkészült arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit. Haley közölte azt is, hogy Washington a következő napokban új szankciókat javasol majd Észak-Korea ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »