Haladnak a NATO-tagállamok a védelmi kiadások növelésével

Már harmadik egymást követő éve emelkednek a katonai kiadások a NATO európai tagállamaiban és Kanadában, ezen időszak alatt csaknem 46 milliárd dollárral nőtt ezen országok védelmi költségvetése – hangsúlyozta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára szerdán Brüsszelben, egy nappal a szervezet védelmi miniszteri találkozója előtt.

A kiadáscsökkentés hosszú évei után kedvező irányú változásokat látni: az európai szövetségesek és Kanada idén 4,3 százalékkal növelik védelmi költségvetésüket, valamint az Egyesült Államok is mintegy 12 milliárd dollárral többet fog költeni a tavalyinál – közölte sajtótájékoztatóján a főtitkár.

“Országaink biztonságának megőrzéséhez tovább kell dolgoznunk a katonai kiadások növelése és a tisztességesebb tehermegosztás érdekében” – mondta Stoltenberg, a NATO elrettentési és védelmi képességeinek, illetve terrorizmus elleni fellépésének erősítését sürgetve.

A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat. Ezt a szintet tavaly mindössze öt ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország – érte el.

A főtitkár ennek kapcsán elmondta, hogy a szövetség 29 tagországa közül 25-ben nőnek idén a védelmi költségek, ami lehetővé teszi, hogy a 2 százalékot teljesítő államokhoz Románia még 2017-ben, Lettország és Litvánia pedig 2018-ban csatlakozzon.

Stoltenberg emellett “történelmi fejleménynek”, “a valódi transzatlanti szolidaritás” kifejeződésének nevezte, hogy megkezdték működésüket a NATO többnemzetiségű erői Lengyelországban és a balti államokban. Kérdésre válaszolva pedig leszögezte, az előző napi kibertámadás aláhúzza a fontosságát a kibervédelem megerősítésének, amelyből a szövetség is kiveszi a részét.

Donald Trump amerikai elnök, aki korábban a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba, néhány hónapja közölte: még az év végéig “valódi előrelépést” vár a szövetségesek védelmi kiadásainak emelésében. Tovább a teljes cikkre

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »