Haladnak a NATO-tagállamok a védelmi kiadások növelésével

Már harmadik egymást követő éve emelkednek a katonai kiadások a NATO európai tagállamaiban és Kanadában, ezen időszak alatt csaknem 46 milliárd dollárral nőtt ezen országok védelmi költségvetése – hangsúlyozta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára szerdán Brüsszelben, egy nappal a szervezet védelmi miniszteri találkozója előtt.

A kiadáscsökkentés hosszú évei után kedvező irányú változásokat látni: az európai szövetségesek és Kanada idén 4,3 százalékkal növelik védelmi költségvetésüket, valamint az Egyesült Államok is mintegy 12 milliárd dollárral többet fog költeni a tavalyinál – közölte sajtótájékoztatóján a főtitkár.

“Országaink biztonságának megőrzéséhez tovább kell dolgoznunk a katonai kiadások növelése és a tisztességesebb tehermegosztás érdekében” – mondta Stoltenberg, a NATO elrettentési és védelmi képességeinek, illetve terrorizmus elleni fellépésének erősítését sürgetve.

A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat. Ezt a szintet tavaly mindössze öt ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország – érte el.

A főtitkár ennek kapcsán elmondta, hogy a szövetség 29 tagországa közül 25-ben nőnek idén a védelmi költségek, ami lehetővé teszi, hogy a 2 százalékot teljesítő államokhoz Románia még 2017-ben, Lettország és Litvánia pedig 2018-ban csatlakozzon.

Stoltenberg emellett “történelmi fejleménynek”, “a valódi transzatlanti szolidaritás” kifejeződésének nevezte, hogy megkezdték működésüket a NATO többnemzetiségű erői Lengyelországban és a balti államokban. Kérdésre válaszolva pedig leszögezte, az előző napi kibertámadás aláhúzza a fontosságát a kibervédelem megerősítésének, amelyből a szövetség is kiveszi a részét.

Donald Trump amerikai elnök, aki korábban a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba, néhány hónapja közölte: még az év végéig “valódi előrelépést” vár a szövetségesek védelmi kiadásainak emelésében. Tovább a teljes cikkre

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »