May szerint nagyvonalú a brit Brexit-ajánlat

Rendkívül komoly és méltányos az előző este bemutatott brit javaslat, amelynek értelmében az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után is a szigetországban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek – hangoztatta Theresa May brit kormányfő az EU brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapján.

May az ülés előtti rövid sajtótájékoztatóján négyszer is megismételte, hogy “nagyon komoly és méltányos” az állampolgári jogok biztosításáról szóló brit ajánlat, amelyet a londoni kormány hétfőn fog részletesen ismertetni.

“Szeretném megnyugtatni az Egyesült Királyságban élő uniós polgárokat, hogy senkinek nem kell majd elhagynia az országot, nem fogunk családokat szétszakítani” – hangsúlyozta. Ehhez kölcsönösségre van szükség, hogy a Brexit után az EU-ban maradó tagállamokban élő brit állampolgárok jogait is tiszteletben tartsák – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke péntek reggel elismerte, hogy a brit javaslat “előrelépést” jelent, ugyanakkor szerinte ez még nem “elégséges”. Arra a kérdésre, hogy az előző napi találkozó után egyértelművé vált-e számára, hogy London pontosan milyen kapcsolatot akar kialakítani a jövőben az EU-val, Juncker nemmel válaszolt.

Christian Kern osztrák kancellár aláhúzta, hogy a brit kormány ajánlata “jó első javaslat, de sokat kell még rajta dolgozni”.

Az ajánlatból annyi már csütörtök este kiszivárgott, hogy azok, akik egy később meghatározandó időpontban már legalább öt éve az Egyesült Királyságban élnek, úgynevezett “letelepedett státust” kapnának, amelynek értelmében azonos jogaik lennének az oktatás, az egészségügy, a jóléti juttatások és a nyugdíjak terén, mint a briteknek.

Azok, akiknek ebben az időpontban még nem lesz meg az öt évük, maradhatnának annak eléréséig. A később, de még a kiválás előtt érkezők legfeljebb kétéves türelmi időt kapnának, hogy rendezzék státusukat.

May állítólag nem határozta meg ezt az időpontot, pusztán annyit mondott, hogy az legkorábban a brit kilépési szándék hivatalos bejelentésének dátuma, azaz 2017. március 29. lehet, legkésőbb pedig a távozás pillanata.

Brit kormányzati források szerint May ugyanakkor elutasította az Európai Bizottság követelését, miszerint Londonnak a jövőben el kell ismernie az EU bíróságának joghatóságát az uniós állampolgárok esetében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »