Marad a török katonai jelenlét Katarban

Törökország nem tervezi felülvizsgálni katonai jelenlétét Katarban, bár több arab ország egy pénteki ultimátum keretében állítólag ezt is követeli Dohától – jelentette ki Fikri Isik török védelmi miniszter az NTV török hírtelevíziónak adott pénteki interjújában.

Isik elmondta: még nem látta a listát, de ha ez a kérés valóban felmerült, az zavart kelt a Szaúd-Arábiával, az Egyesült Arab Emírségekkel, az Egyiptommal és a Bahreinnel fenntartott kétoldalú kapcsolatokban. A védelmi tárca vezetője szerint inkább tovább kellene erősíteni a török katonai jelenlétet Dohában.

Isik pénteki interjújában leszögezte: amellett, hogy a dohai török bázis hozzájárul a katari katonák kiképzéséhez, szavatolja az egész Perzsa(Arab)-öböl biztonságát. Csütörtökön a viszály június eleji kirobbanása óta először 23 török katona és 5 páncélautó érkezett a katari támaszpontra. A Hürriyet című török napilap úgy tudja, hogy korábban 88 katona állomásozott a bázison, míg a kontingens végső létszáma ezer körül alakul majd.

Isik reményét fejezte ki, hogy az arab országok viszályát sikerül tárgyalásos úton rendezni.

Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek június 5-én megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, arra hivatkozva, hogy ez utóbbi támogatja a terrorizmust és beavatkozik más országok belügyeibe. Rijád a szaúdi-katari határt is lezárta, pedig Katar élelmiszerellátása teljes mértékben a Szaúd-Arábiából, közúton behozott élelmiszerszállítmányoktól függött.

Törökország és Katar 2014 decemberében széles körű védelmi megállapodást kötött. A török parlament idén június elején törvényerőre emelte az egyezménynek azt a pontját, amelynek értelmében Törökország támaszpontot alakít ki és több ezer katonát állomásoztat Katarban. Törökország ezen felül légi és vízi úton élelmiszer-szállítmányokat küld az arab országba.

Kapcsolódó cikkünk: Szélesedik a válság Katar miatt: már Ankara is érintett

Törökország szoros kapcsolatot ápol Katarral, különösen gazdasági és katonai értelemben, miközben jó viszonyt igyekszik teremteni más Perzsa(Arab)-öböl menti monarchiákkal, köztük Szaúd-Arábiával, amely az Egyesült Államok támogatását élvezi.

Bülent Tüfenkci török vámügyi és kereskedelmi miniszter csütörtök este közölte: a Katarba irányuló török árukivitel megháromszorozódott a normál értékhez képest és mintegy 32,5 millió dollárra emelkedett a viszály kezdete óta. Ebből az összegből 12,5 millió dollár török élelmiszer-szállítmányokat tesz ki – tette hozzá.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein többek között azt is követeli Dohától, hogy mérsékelje diplomáciai kapcsolatait Iránnal, zárja be az al-Dzsazíra televíziót, és vessen véget a terrorista csoportok támogatásának. Tovább a teljes cikkre

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »