A Credit Suisse elbocsátást, az USB költöztetést fontolgat a Brexit miatt

A Crédit Suisse bankcsoport költségcsökkentési erőfeszítéseinek keretében nagyjából 1500 munkahelyet szüntet meg Londonban az év végére – közölte egy bennfentes forrás a Reuters hírügynökséggel.

A svájci székhelyű bankcsoport hazai szektortársa, az UBS, amely a világ legnagyobb magánbankja, ugyancsak fontolgatja, hogy több száz munkatársát elköltözteti Londonból, miközben Nagy-Britannia az Európai Unióból kilépést (Brexit) szabályozó tárgyalások megkezdésére készül.

Az UBS és a Crédit Suisse a nagy amerikai befektetési bankokkal együtt éppen azért választották Londont európai székhelyként, mert ezáltal szabadon hozzáférhettek az Európai Unió egységes piacához. A Brexit azonban arra kényszeríti a svájci és más pénzintézeteket, hogy keressenek más alternatívát.

A Crédit Suisse jelenleg 6500 munkavállalót foglalkoztat Londonban, ahol 2015-ben kezdett el működni. Ám a magas bónuszok és működési költségek miatt nem tudott nyereséget termelni.

A tavalyi évet 2,44 milliárd frankos veszteséggel záró Crédit Suisse mintegy 6500 dolgozóját bocsátja el. A költségcsökkentéssel párhuzamosan a bank tevékenysége a vagyonkezelés felé tolódott el, korábban a befektetési banki tevékenységre fektettek nagyobb hangsúlyt. Tavaly már a második egymást követő évben volt veszteséges a Crédit Suisse.

A Crédit Suisse és az UBS egyaránt Ázsiára fordította figyelmét, arra a térségre, ahol a leggyorsabb ütemben növekszik a milliomosok száma.

Más európai központoknak hasznára válhat a Brexit. A Crédit Suisse, amely Lengyelországban már megvetette lábát, több mint egy éve Dublinban is leányvállalatot nyitott, az UBS pedig frankfurti központját fejlesztheti fel.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »