Az osztrákok több mint fele Kurzot látná szívesen kancellárnak

A többség szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Sebastian Kurz jobb kancellár lenne, mint a jelenlegi, a szociáldemokrata pártvezető, Christian Kern – derül ki az Österreich című lapban vasárnap közzétett felmérésből.

A megkérdezettek 55 százaléka szerint Kurz lenne alkalmasabb az ország vezetésére, 45 százalék szerint pedig a mostani kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke. Amennyiben közvetlenül választhatnák a kancellárt 37 százalék Kurzra, 31 százalék Kernre, 21 százalék pedig az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjére, Heinz-Christian Strachéra voksolna.

Hónapokon át az FPÖ volt a legnépszerűbb párt Ausztriában, azonban a májusban történt néppárti vezetőváltás után a kisebbik koalíciós partner, az ÖVP ugrott az első helyre. Reinhold Mitterlehner alkancellár, az ÖVP elnöke május közepén tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy lemond minden tisztségéről, az ÖVP vezetése Sebastian Kurz külügyminisztert választotta meg a konzervatív párt új elnökének. A parlamenti pártok vezetői megegyeztek abban, hogy október 15-én előrehozott parlamenti választást tartanak.

A vasárnap bemutatott felmérés szerint az ÖVP-re 34 százalék, az FPÖ-re 26 százalék, a jelenlegi nagyobb kormánykoalíciós félre, az SPÖ-re 21 százalék szavazna. A felmérés szerint az ellenzéki Zöldek pártja 7, míg az ellenzéki Neos liberális párt 4 százalékot szerezne.

A kutatás eredménye szerint a megkérdezettek nagyjából hatvan százaléka úgy vélte, hogy a menekültügy és az integráció kérdése lesz a közelgő kampányidőszak legfontosabb témája, több mint ötven százalék szerint a munkaerő és az adók kérdéséről lesz majd leginkább szó.

A felmérést közlő Österreich című lap meglepőnek nevezte, hogy a válaszadók szerint ezen témák közül egyik sem „Kurz asztala”. A megkérdezettek többsége szerint a menekültek és a biztonság kérdésében az FPÖ elnöke, a munkahelyteremtés és az adócsökkentés témájában Kern, az SPÖ elnöke ad jobb megoldásokat.

Az ÖVP elnöke, Sebastian Kurz, jelenlegi külügyminiszter legutóbbi interjújában azt mondta, hogy a választási ígérete szerint csökkentené az adóterheket és a menekülteknek folyósítandó szociális támogatást. A Bloomberg hírügynökségnek szombaton adott interjújában arról beszélt, hogy az adócsökkentés elsősorban a munkavállalóknak kedvezne. Úgy vélte, hogy a bürokrácia és a helytelen szociális támogatás terheli meg elsősorban a költségvetést. Kurz az interjúban a bevándorláspolitika átgondolásáról is beszélt. Célként nevezte meg, hogy Ausztria a nem iskolázott munkaerő helyett a magasan képzettek számára legyen vonzó.

A külügyminisztérium közlése szerint a gyermekek utáni ellátások közül minden harmadikat, és a szociális juttatások közül minden másodikat külföldi állampolgároknak folyósítja az osztrák állam.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »