Görög mentőcsomag: nem tudtak megegyezni az euróövezeti hitelezők és az IMF

Három héten belül megállapodásra juthatnak a nemzetközi hitelezők a Görögországnak szánt harmadik mentőcsomag következő részletének átutalásáról – közölte Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kedden Brüsszelben, az eurócsoport egyezség nélkül zárult előző napi ülése után.

A tárcavezető az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek tanácskozása után arról számolt be, hogy az éjszakába nyúló hétfői ülésen nem sikerült tető alá hozni az egyezséget az euróövezeti hitelezők és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Kiemelte: ha minden jól megy, a következő, júniusi találkozón megszületik a megállapodás.

A német kormány nem akadályoz semmit, csak ragaszkodik a szabályokhoz – tette hozzá Schäuble arra utalva, hogy az IMF a törlesztési terhek enyhítését szabta meg részvétele feltételeként a görög segélycsomag finanszírozásában, Németország azonban ettől elzárkózik.

„Úgy vélem, nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz (a következő hitelrészlet átutalásáról és az adósságkönnyítésről), egyelőre azonban még nem tudtuk áthidalni a nézetkülönbségeket” – mondta Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke a hétfői ülésre utalva. Dijsselbloem is hasonló véleményének adott hangot, mint Schäuble, miszerint az eurócsoport június 15-i ülésén létrejöhet a konszenzus. Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos kiemelte: bár nem sikerült egyezségre jutni, nincs szó kárba veszett munkáról.

Kedden az IMF azt közölte, hogy „részletesebb kötelezettségvállalásokra” van szükség az európai hitelezők részéről az adósságenyhítésről ahhoz, hogy a valutaalap is beszálljon a mentőcsomag finanszírozásába.

Poul Thomsen, az IMF európai igazgatója üdvözölte az athéni kormány által múlt héten elfogadott újabb reformintézkedéseket, de hangsúlyozta, ezt az adósság egy része elengedésének is ki kell egészítenie.

Görögországnak rövid időn belül meg kellene kapnia az aktuális hitelkeret újabb részletét, hogy törleszteni tudja júliusban lejáró hétmilliárd euró tartozását. A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben egyezett meg a hitelezőkkel, és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.

A 86 milliárd eurós hitelcsomag finanszírozásában – az előző kettővel ellentétben – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vesz részt, mert nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, s annak enyhítését szorgalmazza. Németország azonban az adósság elengedésének minden formáját elutasítja, a hitelfeltételek érvényesítése érdekében viszont elengedhetetlennek tartja az IMF részvételét a programban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »