Németország nem akar enyhíteni a görög adósság ütemezésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint Görögország jó irányba halad a reformokkal, de a mentőcsomagról és azon belül a valutaalap lehetséges szerepéről szóló tárgyalások csak félúton járnak.

Christine Lagarde szerdán Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az utóbbi pár hét tapasztatai alapján úgy látja, az irány jó, de még nem jutottak egyezségre. „Még mindig dolgozunk azoknak a feltételeknek a meghatározásán, amelyek lehetővé teszik, hogy hitelt nyújtsunk az országnak. Idáig még nem jutottunk el” – mondta Lagarde, hozzátéve, szigorú feltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy Görögország bármilyen IMF-hitelt kapjon.

Leszögezte, hogy a valutaalap megítélése szerint át kell ütemezni a görög adósságot az ország pénzügyeinek fenntarthatóságát biztosítandó. Az átütemezés mértékéről a mentőprogram végén lesz döntés, de a feltételekről mielőbb meg kell állapodni – hangoztatta.

Németország, a legnagyobb euróövezeti gazdaság, viszont ellenzi a görög adósságszolgálat enyhítését, mondván, hogy az egyeztetett reformok elégségesek a pénzügyi stabilitás fenntartásához. Berlin azonban továbbra is azt szeretné, hogy az IMF hitelezőként is csatlakozzon a mentőcsomaghoz, és ezáltal hatékonyabb legyen a program, illetve kevésbé terhelje meg az euróövezeti országok kasszáját.

Görögország és európai hitelezői a múlt hét végén jutottak elvi megállapodásra a mentőcsomag következő részletének átutalásáért cserébe végrehajtandó reformokról. A tárgyalások azóta is folynak, de még nem tűzték ki a delegációk Athénba való visszatérésének időpontját. A görög kormány arra számít, hogy az IMF és a Világbank április 21-23. közötti tavaszi közgyűlése után érkeznek meg a nemzetközi hitelezők képviselői.

Görögország 2010 óta működik hitelezői támogatással, a jelenleg is folyamatban lévő harmadik és 86 milliárd eurós összegével egyben a legnagyobb segélycsomagról 2015 nyarán állapodott meg az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel. A dél-európai országnak az ESM folyósítja a hitel részleteit, de csak az ahhoz kötött felülvizsgálatok sikeres lezárása után.

Júliusban esedékes törlesztési kötelezettségei finanszírozásához Görögországnak elengedhetetlenül szüksége lenne arra, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus átutalja a segélycsomag következő részletét.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek