Előkerült a könnygáz Görögországban az új reformcsomag miatt

Összetűzésekbe torkollott szerdán a görög fővárosban, Athénban az újabb megszorítások elleni tiltakozó felvonulás, a légiirányítók és a tengerészek pedig munkabeszüntetéseket tartanak.

A mintegy 12 ezer békés résztvevőt számláló tiltakozás befejeztével egy kisebb csoport tagjai gyújtópalackokat és fáklyákat dobáltak a kivezényelt rohamrendőrök közé, melyre a hatóságiak könnygázgránátokkal válaszoltak. Egy másik helyszínen tiltakozó rendőrök torlaszolták el a pénzügyminisztérium bejáratát.

Egy további helyszínen, a belvárosban, a rendőrszakszervezet egy óriás molinót helyezett el, amelyen németül és görögül azt írták, „Mennyit ér egy görög rendőr élete?”.

A nap folyamán négyórás sztrájkot tartottak a légi irányítók, aminek következtében több mint 150 járatot később indítottak vagy töröltek. Nem indultak a kompok sem, miután a tengerészek kedden négynapos munkabeszüntetést hirdettek péntekig.

A megmozdulások annak hírére kezdődtek, hogy parlamenti képviselők újabb reformcsomagot készülnek megszavazni, mely 2019-ig tartó nyugdíjcsökkentést és 2020-ig tartó adóemelést tartalmaz. A csütörtök éjjel elfogadandó törvénytervezetnek köszönhetően 4,9 milliárd eurót takarítana meg a kabinet 2018 és 2021 között.

Az athéni kormánynak azért kell csökkentenie kiadásait, hogy kiutalják neki a nemzetközi mentőcsomag következő részletét, amelyből egy júliusban lejáró hitelt szeretne fedezni. Görögország az elmúlt években időről időre az államcsőd szélére került, amelytől csak külföldi hitelezőinek köszönhetően tudott megmenekülni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »