May szerint a hatóságok tudják ki volt a terrortámadás elkövetője

Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el a hétfő éjszakai öngyilkos merényletet Manchesterben.

May, aki kedden a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezletén elnökölt, az ülés után tartott Downing Street-i tájékoztatóján kijelentette: a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel a merénylő kilétét. Hozzátette ugyanakkor: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül, vagy valamely csoport tagjaként cselekedett. Időközben az Iszlám Állam (IÁ) jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezet közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte kedden az Akbar Irak internetes portál. A hírt először a TASZSZ orosz hírügynökség közölte, később más forrásból nyugati hírügynökségek is megerősítették.

A brit kormányfő közölte: nem fér kétség ahhoz, hogy terrortámadás történt Manchesterben, olyan „hideg számítással” elkövetett merénylet, amelynek elkövetője a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba.

A brit kormányfő hangsúlyozta: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás – MI5 – kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a készültségi szint módosítása a rendelkezésére álló hírszerzési adatok alapján, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet. Andrew Parker, az MI5 vezérigazgatója rövid, érdemi részletek nélküli keddi nyilatkozatában közölte, hogy a szolgálat a rendőrséggel együttműködve vizsgálja a merényletet.

A Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés, és a hatósági tájékoztatás szerint kedden valószínűleg nem is indul újra. Emellett a koncertcsarnok széles körzete is teljes rendőrségi zárlat alatt van, és ez az észak-angliai nagyváros tömegközlekedésében is fennakadásokat okoz.

A franciák szigorítják a biztonsági intézkedéseket

A francia kormány a biztonsági intézkedésekre vonatkozóan új utasítást adott ki a sport- és kulturális rendezvények szervezőinek – jelentette be kedden a tévében ismertetett közleményében Gérard Collomb belügyminiszter.

Kedd éjféltől lekapcsolják a párizsi Eiffel-torony fényeit a manchesteri merénylet áldozatainak tiszteletére – közölte Anne Hidalgo polgármester. A francia főváros nevezetességét rendszeresen használják hasonló tisztelgésre. Így történt például a 2015. november 13-i párizsi terrortámadást követően, de 2016 decemberében a franciák együttérzéséről biztosították az észak-szíriai Aleppó lakosait is, továbbá tisztelettel adóztak a londoni, a szentpétervári, illetve a stockholmi terrormerényletek áldozatai emlékének.

Az oroszok a terrorellenes együttműködés növelését sürgetik a britekkel

Mély részvétét fejezte ki a manchesteri terrormerénylet miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Theresa May brit miniszterelnöknek küldött táviratában – közölte a Kreml sajtószolgálata.

A kétoldalú terrorellenes együttműködés megerősítéséről állapodott meg, és részvétét fejezte ki Nagy-Britanniának kedden Moszkvában Szergej Lavrov orosz és Davor Ivo Stier horvát külügyminiszter.

Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkva készségét hangoztatta a Londonnal folytatandó terrorellenes együttműködésre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az nem lehet „egyirányú utca”. Mint mondta, az ezen a téren folytatott orosz-brit párbeszéd „nagyon nem egyszerű”, bár a két ország titkosszolgálatai között „egyes kapcsolatok megújultak a Litvinyenko-ügy után”.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke Facebook-bejegyzésben sürgette, hogy Európa újítsa fel az együttműködést Oroszországgal a terrorelhárítás területén. A szenátor szerint az összefogás felmondása „minimum hiba, maximum pedig a közös ellenségeinknek nyújtott segítség” volt.

A robbanószerek egész világra kiterjedő osztályozásának és megjelölésének bevezetésére tett javaslatot a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva Nyikolaj Kovaljov alsóházi képviselő, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlésének különmegbízottja. Szerinte ez a nemzetközi terrorellenes együttműködés keretében hatékonyabbá tenné a robbanóanyagok felkutatását és eredetük megállapítását.

Forrás: MTI

Friss hírek