Rekordszintre nőtt a német-amerikai külkereskedelmi többlet

Jelentősen, éves összevetésben 8 százalékkal bővült az Egyesült Államokba irányuló német export értéke az idei első negyedévben, jelezve, hogy virágzik a kétoldalú kereskedelem Donald Trump amerikai elnök protekcionista ígérgetéseinek dacára.

A német statisztikai hivatal kimutatása szerint az Egyesült Államok 29,1 milliárd euró értékben vásárolt javakat a legnagyobb európai gazdaságtól, így továbbra is Németország legfontosabb felvevő külpiaca maradt.

Németország amerikai importja viszont csökkent, így a külkereskedelmi mérleg közel 14 milliárdos többletet mutatott a német gyártók javára a január-márciusi időszakban. Németországnak ennél nagyobb többlete egyetlen ország viszonylatában sem keletkezett.

Brigitte Zypries német gazdasági miniszter a héten utazik Washingtonba, hogy megbeszélést folytasson Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel és Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel. A tárgyalások fókuszában a német export erősödése, az amerikai külkereskedelmi hiány mélyülése és az amerikai termelők érdekét szolgáló importvámok témaköre áll majd.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A német külkereskedelmi többlet magas szintjét sokan kifogásolják, a Nemzetközi Valutaalaptól kezdve Donald Trump amerikai elnök kormányán keresztül az Európai Bizottságig.

A bírálatok szerint a német gazdaság exportfüggősége és a belső kereslet gyengesége árt a világgazdaságnak és hátráltatja az euróövezeti gazdaságot. A német kormány és a gazdasági szervezetek ugyanakkor rendre visszautasítják a bírálatot, rendszerint azzal érvelnek, hogy senkinek sem kötelező német terméket vásárolni, mégis sokan választják, mert kitűnő a minősége.

Angela Merkel német kancellár hétfőn egy berlini gimnáziumban tett látogatásán azt fejtegette, hogy a magas német külkereskedelmi többlet a túl gyenge eurónak és a viszonylag alacsony olajáraknak tudható be. Egyfelől az euró gyengesége miatt viszonylag olcsók a német termékek, az olajimporttól függő német gazdaságnak pedig további előnyt jelentenek az alacsony energiárak.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Brüsszel, 2017. december 8.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Másfél év telt el és a neheze még hátravan: itt tart most a Brexit

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó tagállamok állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat második szakaszát, amelynek elsődleges célja a Brexit utáni kapcsolatrendszer kialakítása.

Read More »