Kína háborúval ijesztgeti a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger ügyében

Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök azt nyilatkozta, Hszi Csin-ping kínai elnök figyelmeztette, háború lesz, ha Manila megpróbálja érvényre juttatni a hágai bíróság döntését, és elkezd olajat kitermelni a Dél-kínai tenger vitatott részein.

2016-ban a hágai Állandó Választottbíróság a Fülöp-szigetek javára döntött Kína ellen, amit a szocialista ország területi követeléseinek megállításának érdekében indítványozott Manila. A bíróság ítélete szerint Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását túlzott terjeszkedésével és a területen történő nyersanyag-kitermeléssel.

A diktátor  friss nyilatkozatával megharagíthatja Kínát, de egyben visszavág hazai kritikusainak is, akik szerint túl gyengekezűen bánt Pekinggel, mert nem állt ki keményebben a Hágai Állandó Választottbíróság döntéseinek betartása mellett, ami nagyrészt a Fülöp-szigeteknek kedvezett.

Duterte azt mondta, tárgyalt Hszivel, amikor találkoztak Pekingben hétfőn, és akkor kapott egy határozott, de barátságos figyelmeztetést. Duterte jelezte Hszi felé, hogy véleménye szerint, ha találnak olajat azokon a szigeteken, melyek a Fülöp-szigeteket illetik, akkor azt ki is szeretnék termelni, mert őket illeti.

Hszi azt válaszolta: „Barátok vagyunk, nem akarunk veszekedni veled, mi továbbra is fenn szeretnénk tartani a jó kapcsolatot, de ha erőlteted ezt a dolgot, akkor háború lesz.”

Duterte már régóta nagy tiszteletben tartja Hszit, és azt mondta, végül felhozná a bírósági döntés témáját, de előbb meg kell erősíteni a két ország közötti kapcsolatot, ami a filippínók reményei szerint több milliárd dolláros kínai hitelekkel és infrastrukturális beruházásokkal járhat.

A hágai bíróság tisztázta a Fülöp-szigetek szuverén jogait 200 mérföldes kizárólagos gazdasági övezetében, miszerint hozzáférhet a gáz-és olajmezőkhöz, beleértve a Reed Bank-et, ami egy olajban és földgázban rendkívül gazdag hatalmas víz alatti vulkanikus hegység, 85 tengeri mérföldre a Fülöp-szigetek partjaitól.

Duterte később egy tévéműsorban is felidézte a kínai elnökkel történt beszélgetését, ahol elmondta, hogy Hszi megígérte neki, hogy megbeszélik majd a bírósági döntést, de nem most, mert attól tartanak, hogy más országok – mint például Vietnam – is a bírósághoz fordulhatnak területi igényeikkel.

Az olajmezőkkel kapcsolatban viszont egyértelmű volt Hszi álláspontja, Duterte csak annyit idézett tőle: „Ne érjetek hozzá.”

Nem ez volt az első eset, hogy Duterte a nyilvánosság előtt beszélt más országok vezetőivel történt privát találkozóiról. Megjegyzései épp azon a napon kerültek nyilvánosságra, amikor Kína és a Fülöp-szigetek első ülésüket tartották egy kétoldalú konzultációs folyamatban a Dél-kínai tengerről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »