Szaúd-Arábia elégedett lehet Trump látogatásával

Több tízmilliárd dollár értékű megállapodásokat írtak alá amerikai és szaúd-arábiai cégek szombaton Donald Trump amerikai elnök aznap kezdődött rijádi látogatása során.

A Saudi Aramco nemzeti olajvállalat közölte, hogy 50 milliárd dollár értékű megállapodásokat írt alá amerikai cégekkel. Hálid al-Falih energiaügyi miniszter elmondta, hogy az összes vállalat által aláírt szerződések értéke eléri a 200 milliárd dollárt. Sok közülük olyan árucikkek szaúd-arábiai gyártását irányozza elő, amelyeket eddig importálnia kellett a sivatagi királyságnak.

A szerződések egy részét már korábban bejelentették, több közülük pedig úgynevezett egyetértési megállapodás, amelyeket további tárgyalásokon fognak konkretizálni.

A szerződések jól szemléltetik Szaúd-Arábia éhségét a külföldi tőke és technológia iránt, miközben igyekszik csökkenteni függését az olajexporttól. Az elmúlt néhány év alacsony olajárai lefékezték az ország gazdaságát, és a kormánynak emiatt hatalmas költségvetési hiánnyal kell megbirkóznia. Szaúdi illetékesek elmondták, hogy egy éven belül új, korszerű befektetési szabályozást készülnek elfogadni a külföldi cégek számára.

Márciusban Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király ázsiai körutat tett, melynek folyamán az általa vezetett küldöttség hasonló kereskedelmi szerződéseket írt alá több tízmilliárd dollár értékben, köztük 65 milliárd dolláros megállapodásokat Kínával.

A szombaton aláírt szerződések között csak a General Electric (GE) technológia és szolgáltatás profilú vállalat 15 milliárd dollár értékű szerződéseket írt alá. Ezek az energia- és egészségügyi ágazattól az olaj- és gáziparig, illetve a bányászatig terjednek.

A Jacobs Engineering vegyesvállalatot hoz létre az Aramcóval üzleti projektek menedzselésére a királyságban, a McDermott International pedig hajógyártási kapacitásainak egy részét Dubajból Szaúd-Arábiába viszi át, ahol ugyancsak az Aramcóval egy új hajógyártó komplexumot építenek ki.

Rijád, amely a világ egyik legnagyobb fegyvervásárlója, azon fáradozik, hogy saját hadiipart építsen ki fegyverimport helyett, így a szerződések egy része erre az ágazatra vonatkozott. A Lockheed Martin amerikai hadiipari nagyvállalat bejelentette, hogy támogatni fogja mintegy 150 S-70 Black Hawk típusú helikopter összeszerelésének Szaúd-Arábiában történő befejezését.

Trump is elégedett első napjával

Donald Trump amerikai elnök „fergetegesnek” minősítette első külföldi hivatalos körútjának első, szaúd-arábiai napját, amelyen, mint mondta, az amerikai kormány és a magánszektor által kötött szerződések „fantasztikus befektetéseket” fognak eredményezni az Egyesült Államokban.

Donald Trump és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király egy sor megállapodást írt alá szombaton, amelyek bebetonozzák a két ország katonai és gazdasági együttműködését – írta az AP. A hadiipari megállapodások várakozások szerint több tízezer új munkahelyet teremtenek az amerikai védelmi iparban. Az azonnal életbe lépő fegyvervásárlási szerződések értéke 110 milliárd dollár, míg 10 éves távlatban Szaúd-Arábia összesen 350 milliárd dollár értékben fog amerikai fegyvereket vásárolni. A csomagban páncélosok, hadihajók, légvédelmi rendszerek, radar- és távközlési eszközök, valamint kiberbiztonsági technológia szerepel.

A védelmi eszközök és szolgáltatások célja a biztonság növelése az Arab-öbölben az „iráni agresszió” ellen – közölte a Fehér Ház. További cél a térségbeli terrorellenes műveletekhez való szaúdi hozzájárulás erősítése és ezzel az amerikai fegyveres erők tehermentesítése.

Donald Trump a legmagasabb szaúdi civil kitüntetést vehette át a szaúdi királytól. A vendéglátó szerint az amerikai elnök „a térség és a világ biztonságának és stabilitásának erősítésével” érdemelte ki a kitüntetést. Ugyanezt a kitüntetést megkapta korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök, Theresa May brit miniszterelnök és Trump hivatali elődje, Barack Obama is.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter és szaúdi kollégája, Adel al-Dzsuber Rijádban közös sajtóértekezletet tartott, amelyen mindketten bírálták Iránt a külföldi fegyvereseknek nyújtott támogatásért olyan országokban, mint Jemen, Irak és Szíria, valamint elítélték Teherán nukleáris ambícióit. Egy kérdésre válaszolva Tillerson azt mondta, hogy nem tervez tárgyalást Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, de nem is zárta ki azt, ha „eljön az ideje”.

Forrás: MTI/AP/Reuters/Kitekintő

Friss hírek