Kurz feltételekhez köti, hogy elvállalja pártja vezetését

Hét feltétellel vállalná Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetését, melyek közül az első, hogy az ő személyes felelőssége legyen a párt választási listájának összeállítása – jelentette az APA osztrák hírügynökség szombaton a külügyminiszter környezetére hivatkozva.

Az osztrák nagykoalíció kisebbik pártja vasárnap választja meg új elnökét a szerdán lemondott Reinhold Mitterlehner pártelnök, alkancellár helyébe. Várakozások szerint az új pártelnök az ÖVP jelenleg legnépszerűbb politikusa, Sebastian Kurz lehet.

Kurz a pártelnöki tisztség elfogadásának feltételéül támasztja, hogy önállóan állíthassa össze pártja szövetségi választási listáját, nem pedig a pártelnökség határozata alapján, ahogyan ez eddig történt. Továbbá szerinte a tartományi választási listákat a pártelnökkel egyetértésben kell kialakítani, és ennek során utóbbinak vétójogot kell biztosítani. A tartományi és regionális választási listákat úgy kell összeállítani, hogy ennek során ne csak a pártlistára, hanem az azon szereplő jelöltekre külön is lehessen szavazni. A jelöltlisták sorrendjét váltakozva női és férfi jelöltekkel kell kialakítani.

Kurz ezenkívül követeli, hogy önállóan választhassa meg a jövendő pártfőtitkár személyét, valamint kormányzati csapatát, ne a pártelnökség határozata alapján, mint eddig történt. Szabad kezet kér ezenfelül bármilyen összetételű koalíciós tárgyalásokhoz, és a párt tartalmi vezetését is magának követeli.

Végezetül pedig ragaszkodik ahhoz, hogy a pártelnökség írásban kötelezze magát arra, hogy ezeket a módosításokat a párt alapszabályában is rögzítik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »