Juncker: a Brexit esély az európai egységtudat megerősítésére

Nagy-Britannia uniós kiválása esély Európának, mivel a Brexit megmutatja majd, hogy „mennyivel vonzóbb az Európai Uniónk tagjának lenni” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Salzburger Nachrichten és a Oberösterreichischen Nachrichten című osztrák tartományi lapoknak adott interjújában.

A tartományi újságok szombati számában megjelenő, az APA hírügynökség által előzetesen közölt interjúban Juncker elmondta: az Egyesült Királyság kilépése „a 27-ek Európája számára akár azonosságtudatukat megalapozó pillanattá is válhat”.

Emmanuel Macron francia elnök választási győzelmét az Európai Bizottság elnöke „a remény jeleként értékelte” Európa számára. Hozzáfűzte: Macronnal „számos közös célkitűzésük akad az európai védelmi politikától kezdve, egy szociálisabb EU-n keresztül a gazdasági és monetáris unió erősítéséig.”

A centrista politikus választási győzelme mutatja, hogy az emberek képesek voltak különbséget tenni a populisták és a politikusok között, akik a bonyolult összefüggésekről nyíltan és világosan beszélnek. Kiemelte: „az emberek olyan politikusokat becsülnek, akik megoldásokat ajánlanak, üres jelszavak helyett”. Juncker szerint ezt bizonyítja Alexander Van der Bellen osztrák államfővé történt megválasztása is.

Az Európai Bizottság elnöke bírálta azokat a közép-európai államokat, amelyek – mint fogalmazott – elzárkóznak a menekültek uniós tagállamok közötti szétosztására szolgáló kvótarendszer elől. Juncker hangsúlyozta, hogy az elfogadott szabályozást be kell tartani.

„Azt sem tudom elfogadni, hogy a felekezeti hovatartozás legyen döntő abban, hogy bajba került embereken segítsünk-e vagy sem. Főleg a keresztény értékek által vezéreltek erkölcsi kötelessége, hogy menedéket nyújtsanak a menekülteknek” – mondta Junker.  Az Európai Bizottság emellett javaslatot tett arra is, hogy a tagállamok hozzájárulásukat pénzügyi formában, vagy akár a közös határvédelemben történő erősebb részvétellel is teljesíthetik.

„Egyvalamit azonban világosan kell látni. Aki szolidaritásban akar részesülni – például kohéziós alapok formájában -,  annak szolidárisan is kell viselkednie A szolidaritás ugyanis nem  egyirányú  utca” – hangsúlyozta Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke az interjúban hitet tett az egyre szorosabb integráció célja mellett, és „derűlátó előrejelzést” adott az euróval összefüggésben. Juncker rámutatott: a pénzügyi válság alatt a közös valutának „sikerült megakadályoznia a monetáris harcot” és mostanra „visszafordíthatatlanná vált”.

„Következtetésképpen csak erőt és újabb tagokat nyerhet” – emelte ki Juncker, aki szerint a már a pénzügyi válság idején elkezdték kiküszöbölni a monetáris unió gyenge pontjait. Hozzáfűzte: ezzel kapcsoltban az elkövetkező hetekben vitairatot tesznek közzé „további forgatókönyvekkel és elképzelésekkel”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »