Az SDF visszafoglalta a Tabka-gátat

Visszafoglalta szerdán az Iszlám Államtól a Szíria legnagyobb gátjának számító Tabka-gátat és az ahhoz közeli, azonos nevű várost az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet – közölték a szervezet szóvivői.

A kurd-arab lázadó szervezet jelentésében kitért arra, hogy mind a gát környékéről, mind a városból sikerült kiűznie a dzsihadista terrorszervezet harcosait. Az IÁ egyik utolsó kulcsfontosságú erődítményének számító Tabka-gát bevétele előkészítheti a terrorszervezet szíriai fellegvára, Rakka ellen készülő offenzívát is, melyben az SDF is részt vesz.

Az amerikai védelmi minisztérium eközben megkezdte a fegyverszállításokat a Szíriai Demokratikus Erők szervezetnek, amelynek fő erejét az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd Népvédelmi Egységek (YPG) alkotják.

Ankara hevesen tiltakozik a döntés ellen, a kérdés várhatóan Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan május végi találkozóján is előkerül majd.

Az Eufrátesz folyó mentén húzódó Rakka az Iszlám Állam 2014-ben kikiáltott kalifátusának székhelye. A Tabka és a Rakka közötti 40 kilométeres szakaszon feltehetőleg felgyorsulhat a Rakka felszabadítását célzó csapatok előrenyomulása, a két város közötti út mentén ugyanis semmilyen nagyobb városi település sem terül el.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »