Az USA máris megkezdte a kurdoknak szánt fegyverek szállítását

Az amerikai védelmi minisztérium megkezdte a fegyverszállításokat a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab lázadó szervezetnek, amely részt vesz az Iszlám Állam terrorszervezet szíriai fellegvára, Rakka elleni offenzívában – jelentette be szerdán John Dorrian, a Washington vezette terrorellenes nemzetközi szövetség szóvivője.

„A harceszközök szállítása már megkezdődött” – mondta a Bagdadból videokonferencia útján nyilatkozó Dorrian. Hangsúlyozta, hogy az amerikai védelmi minisztérium meghatározott módon fogja szabályozni a kurdoknak juttatott fegyvereket, amelyeket szükség szerint és növekvő mennyiségben szállítanának. A szóvivő jelezte: a fegyverek és a harci felszerelés folyamatos szétosztása hamarosan elindulhat.

„Már van egy bizonyos mennyiségű ellátmányunk az országban, amelyet a Szíriai Arab Koalíció felfegyverzésére használtunk, és ennek egy részét nagyon gyorsan szét tudnánk osztani” – tette hozzá Dorrian, de nem említette, hogy ez mikor kezdődhet meg.

A NATO-tagállam Törökország heves tiltakozása ellenére Donald Trump amerikai elnök a héten jóváhagyta a Rakka elleni offenzívában részt vevő SDF támogatását, amelynek fő erejét az Ankara által terrorszervezetnek tekintett kurd Népvédelmi Egységek (YPG) alkotják.

A török elnök május közepén tesz látogatást Washingtonban, ahol Donald Trumppal találkozik majd és az előzetes értesülések szerint a megbeszélés fő témája a szíriai helyzet lesz, különös tekintettel Törökország és az Egyesült Államok pozíciójára.

Erdogan szerdai sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy az amerikai adminisztráció még a május közepi washingtoni látogatása előtt megváltoztatja a döntését. Hozzátette: Trump téves lépésére vonatkozó aggodalmait személyesen is közli majd az amerikai elnökkel.

A török elnök felszólalásában kiemelte: az IÁ ellen nem egy másik terrorszervezet segítségével kéne küzdeni, az YPG ugyanis csak előnyt próbál húzni a káoszból, továbbá reményét fejezte ki, hogy országa szövetségesei Ankara, nem pedig a terrorszervezetek oldalára állnak. Erdogan leszögezte: az ügy Törökország számára nemzetbiztonsági kérdés.

Az amerikai álláspont szerint ugyanakkor a kurd fegyveresek Washington leghatékonyabb szövetségesei Szíriában az Iszlám Állam elleni harcban, amelynek fellegvára ellen tavaly novemberben indították meg hadműveletüket Washington támogatásával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »