Comey-ügy: Trump eddig sem várt volna, az oroszokat nem érdekli

A Fehér Ház helyettes szóvivője szerint Donald Trump már elnöki beiktatása napján megszabadult volna a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójától, a kedden este menesztett James Comey-tól.

A szokásos napi sajtótájékoztatót szerdán Sarah Huckabee Sanders helyettes szóvivő tartotta, s a kérdések elsöprő többsége az FBI igazgatójának kedden bejelentett elbocsátására vonatkozott.

Huckabee Sanders hangsúlyozta, hogy Donald Trump bizalma már hónapokkal ezelőtt megingott az FBI igazgatójában. James Comey számtalan téves lépést tett, és Hillary Clinton is elbocsátotta volna, ha ő nyeri meg az elnökválasztást – vélekedett a szóvivőnő.

Hozzátette: mivel Comey elbocsátásának semmi köze nincs az FBI által Oroszország ügyében folytatott vizsgálathoz, ezért a Szövetségi Nyomozó Iroda a jövőben is zavartalanul vizsgálódhat, sőt, Trump elnök kifejezetten elvárja, hogy folytassák a vizsgálatot.

A fehér házi szóvivő megalapozatlannak nevezte a The New York Times című napilap értesülését, miszerint James Comey a kirúgása előtti napokban további pénzügyi forrásokat kért a vizsgálatokhoz. „Erről szó sem volt” – cáfolta a lapértesülést Huckabee Sanders. Kijelentette azt is, hogy az FBI igazgatója – a médiában megjelent hírekkel ellentétben – nem az esti tévéhíradókból tudta meg a menesztését, hanem az értesítést a hivatalos protokoll keretében kapta meg.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának vezetői szerdán felkérték James Comeyt, hogy jelenjen meg a testület előtt jövő héten esedékes zárt ajtók mögötti meghallgatásán – közölte Mark Warner, a bizottság demokrata párti alelnöke. Richard Burr, a bizottság republikánus elnökének szóvivője is megerősítette ezt.

Burr a nap folyamán kijelentette: nincs szükség külön ügyész kinevezésére a Donald Trump munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges kapcsolatok kivizsgálására, ahogy azt korábban Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának a vezetője javasolta.

  • Trump magyarázkodásra kényszerült
Trump elnök Comeyt menesztő döntése nagy felzúdulást váltott ki Washingtonban, még a republikánus párt soraiból is, amely uralja az amerikai kongresszus mindkét házát.

Az elnök – szokásához híven – Twitteren igyekezett megmagyarázni a döntést. Azt írta: “Comey szinte mindenki bizalmát elvesztette Washingtonban, demokratákét és republikánusokét egyaránt. Ha csillapodnak a kedélyek, megköszönik majd nekem. Comey helyére olyan ember kerül, aki sokkal jobb munkát végez, visszaállítva az FBI szellemiségét és presztízsét.”

Az oroszok annyira nem aggódnak

James Comey FBI-igazgató elbocsátása az Egyesült Államok belügye és Moszkva reméli, hogy az nem lesz hatással az orosz-amerikai viszonyra – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov azon újságírói kérdésre válaszolva nyilatkozott így, amely szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának leváltása ismét felszínre hozta a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyét. A szóvivő rámutatott, hogy Donald Trump elnök szuverén döntést hozott, amelynek semmi köze sincs Oroszországhoz.

Hasonlóképpen reagált az ügyre a nap folyamán később Vlagyimir Putyin, akit Szocsiban kapott mikrofonvégre az amerikai CBS televízió, mielőtt az orosz elnök kikorcsolyázott volna a jégre egy, az „Éjszakai Liga” által szervezett hoki mérkőzésen. Putyin kijelentette, hogy a leváltás „nem lesz hatással” a kétoldalú kapcsolatokra.

„A kérdése, kérem, ne haragudjon meg érte, nevetségesnek tűnik számomra. Semmi közünk nincs ehhez”

– mondta az orosz vezető a CBS tudósítójának. „Trump elnök jogkörének az alkotmány és a törvény által előírt keretein belül járt el. Mi közünk nekünk ehhez? Én, mint látja, jégkorongozni készülök, amatőrökkel” – tette hozzá, és invitálta a CBS újságíróját, Elizabeth Palmert, hogy ő is csatlakozzon.

A Washingtonban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ helyszíni beszámolója szerint meglepetést tettetve reagált, amikor az amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal folytatott tárgyalásai előtt riporterek megkérdezték tőle, hogy mit szól Comey menesztéséhez. „Tényleg elbocsátották? Ön viccel?” – ironizált Lavrov. Más orosz médiajelentések, de Marija Zaharova külügyi szóvivő Facebook-bejegyzése szerint is az orosz diplomácia vezetője csak tréfából tettette megdöbbenését.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szerint sokan elhamarkodottan nyilatkoztak úgy, hogy az FBI-igazgatónak a Trump csapatához vezető állítólagos „orosz nyom” feltárására irányuló vizsgálat miatt kellett felállnia. A szenátor a gyanú Oroszországra terelését az amerikai belpolitikai küzdelem egyik eszközének tartja.

A „sors iróniájának” nevezte, hogy korábban éppen az ellenzéki Demokrata Párt politikusai támadták Comeyt amiatt, mert szerintük tavaly meghiúsította jelöltjük, Hillary Clinton elnökké választását. Koszacsov elegáns megoldásnak minősítette Trump döntését, amelyben az orosz politikus az elnöki csapat tagjainak eltávolítására tett „ellenlépést” vélt felfedezni.

Rámutatott, hogy az elnök számára „kellemetlenné vált figura” eltávolítását a Fehér Ház szintén a Hillary Clinton körüli nyomozás során elkövetett hibákkal és azzal indokolták, hogy az FBI vezetője nem nyomozott, hanem politizált.

Forrás: MTI/Reuters/APA/TASZSZ/Euronews

Friss hírek