Erőre kapott a Jaguar, az USA-ban már a Porschét szorongatja

A Ford tulajdonában eltöltött gyenge évek és mérsékelten sikeres modellek után a Jaguar az új tulajdonossal végre erőre kapott és hónapról hónapra értékesítési rekordokról számol be. Az új F-Pace az amerikai piacon már fel tudja venni a versenyt a Porsche hasonló modelljeivel is, amire eddig nemigen volt példa.

A brit márka már 95 éves történelmet tudhat maga mögött, de korai modelljei  – amellett, hogy tervezési szempontból ma is csodálatra méltóak, egyben híresek voltak a megbízhatatlanságukról is. A várt fellendülést az sem hozta meg, hogy a Ford 1989-ben megvásárolta a márkát, a Ford és Jaguar alkatrészek csereberéje valószínűleg némileg olcsóbbá tette a gyártást, de a vevők továbbra sem tódultak.

Így egy újabb váltással a Jaguar indiai kézbe került, a Tata Motors vásárolta meg a Fordtól és nem sajnálták belőle a tőkét sem, így jöhetett létre a 2013-ban bemutatott F-Type kabrió, majd 2015-ben az F-Pace SUV. Előbbi “csak” egy jól fogyó presztízsmodellé vált, utóbbiból viszont jelenleg nem tudnak eleget gyártani, köszönhetően az egyre erősödő SUV-láznak.

Jaguar F-Type

Jaguar F-Type

Számokban kifejezve: az idei év első négy hónapjában 14.606 darab Jaguart adtak el az Egyesült Államokban, ami több, mint duplája a tavaly januártól áprilisig terjedő időszak eladott mennyiségének. Az óriási növekedést az F-Pace és a szintén nemrég debütált belépő kategóriás szedán, az XE adja, a tavalyi első harmadban ezek a modellek még nem voltak elérhetőek a kereskedésekben.

Az F-Pace ezzel a teljesítménnyel idén a Porsche Cayenne eladásait már túlszárnyalta és szorosan követi a német márka kisebbik SUV modelljét, a Macant is. Az F-Type ennyire nem áll jól, a Porsche 911-es eladási számainak csak a felét tudja hozni, de a korábbi évekhez képest már ez is nagyszerű teljesítmény a Jaguar számára.

Akárhogy is, a Volkswagen-csoport valószínűleg nem nagyon aggódik azért, hogy csorba esik a koronaékszerén, a Porsche értékesítése kismértékben tovább nőtt az év első négy hónapjában és az egyik legjobb nyereségmutatóval rendelkezik az autóiparban, átlagosan minden eladott autón 17.250 dollárt keresnek.

Egy “fapados” 911-esért 91.100 dollárt kérnek el egy amerikai autókereskedésben, ami körülbelül 30.000 dollárral több, mint az F-type indulóára.

Ha Németországban álmatlanság üti fel a fejét, akkor azt inkább a Mercedes központjánál vagy a BMW-nél kell keresni. Ezek a vállalatok sokkal nagyobbak, így jobban függnek az autóipar teljes eladott mennyiségétől, ami éppen lehűlőben van: az amerikai eladások négy egymást követő hónapban csökkentek, ahogy a kereslet halványul, a hitelköltségek pedig növekednek, de mint egy túlmelegedett motor, ez sem egyenletesen hűl le.

A Lincoln például 6%-os növekedést ért el az év első négy hónapjában, a Generals Motors GMC divíziója 7.3%-os, míg az Audi 7.7%-os növekedést produkált ugyanebben az időszakban.  A tömegmodellektől jobban függő Chevrolet és Ford azonban a felhalmozódó készletek miatt a nyári időszakban valószínűleg a gyárak ideiglenes leállítására kényszerülnek.

Az idei év eddigi nyerteseiben pedig van két figyelemreméltó közös pont: mindannyian kínálnak erős, új SUV-okat és mind luxus – vagy közel luxus – autókat gyártanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »