Fájdalmas adóemeléssel büntetik a szennyező autókat Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában egy adóemelés miatt csaknem húsz százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban, ez az elmúlt hat évet tekintve a legnagyobb mértékű visszaesés.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai képviseleti szervezet honlapján közzétett kimutatás szerint áprilisban 19,6 százalékkal, 152 ezer 76-ra mérséklődött az új autók eladása éves összehasonlításban.

Márciusban még rekordszintre nőttek az eladások, Nagy-Britanniában ugyanis áprilistól magasabb adót kell fizetni az új járművek után, ezért sokan előrehozták vásárlásaikat, kihasználva az adóemelés előtti utolsó pillanatokat.

A 2017. április 1-től életbe lépett új szabályozás jelentősen megemelte az autósok terheit, az új rendszer továbbra is a járművek szén-dioxid kibocsátásától teszi függővé a fizetendő díjakat, de a mértékük jóval magasabb lett.

Az elektromos autók és a hidrogén üzemanyagcellás autók továbbra is mentesülnek a díjfizetés alól, de a 2017 április 1. után vásárolt járművekre már 99 g/km alatti kibocsátás alatt is fizetni kell egy évi 120-140 fontos díjat (ez korábban adómentes volt), 131 g/km felett pedig a díjak többszörösére emelkednek.

Egy 140 g/km szén-dioxid kibocsátású autóra például a korábbi 180 font helyett 500 fontot kell fizetni az első évben, míg 171 g/km felett az első éves díj a korábbi 490 fontról 1200 fontra emelkedik. A második évtől azonban a fizetendő díjak folyamatosan csökkennek majd.

Idén az első négy hónapban összesen 1,1 százalékkal nőtt az új autók eladása a tavalyi év azonos időszakához képest. Szakértők az év egészére 5 százalékos eladáscsökkenést várnak, amit elsősorban a Brexittel összefüggő bizonytalanságokkal indokolnak.

Áprilisban az eladott dízelautók száma 27 százalékkal, a benzinüzeműeké pedig 13 százalékkal csökkent a tavalyi azonos hónaphoz képest.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Tavaly már ötödik éve emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma Nagy-Britanniában. 2016-ban 2,692 millió új autót helyeztek forgalomba, 2,3 százalékkal többet az előző évinél.

Forrás: MTI / Reuters / Independent

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »