Mai Brexit kulcsszavak: szakaszos megközelítés, 100 milliárd eurós számla

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint Nagy-Britannia biztosan nem fizet százmilliárd eurót az Európai Uniónak.

A Financial Times szerdán közölte: számításai szerint az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében.

A londoni gazdasági napilap értesülései szerint az EU Brexit-tárgyalói felfelé módosították az unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségekről szóló eredeti kalkulációikat, amelyek egyebek mellett tartalmazzák a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra, 2019-2020-ra járó mezőgazdasági hozzájárulást és az uniós adminisztratív költségeket.

A nettó befizetési igény a 100 milliárd eurós bruttó összegnél nyilván kisebb lesz, de így is jóval magasabbnak ígérkezik az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által korábban felvetett 60 milliárd eurónál – áll a Financial Times szerdai cikkében.

David Davis, a kilépési tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője azonban az ITV brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán kijelentette: a brit kormány ekkora válási számlát biztosan nem fog elfogadni és kifizetni és provokáció esetén megegyezés nélkül fogja otthagyni a blokkot.

Davis a Rádió 4-en elhangzott interjúban jelezte, hogy London annyit fizet majd, amennyire jogilag kötelezhető, és nem annyit, amennyit az Európai Bizottság akar. Szerinte Nagy-Britannia nem köteles fizetni a Brexit számlát, amennyiben megállapodás nélkül hagyja el az EU-t. “Senki nem szeretné ezt az eredményt, mivel a cél az, hogy megállapodásra jussunk az EU-val, de meg kell őriznünk ezt az alternatív lehetőséget a blokk elhagyásáról” – mondta a miniszter.

A Brexit-ügyi miniszter szerint a brit kormány komolyan veszi jogosultságait és kötelezettségeit, de egyelőre semmiféle számot nem látott az EU részéről. Davis keménykedéssel vádolta az Európai Unió illetékeseit.

A fenyegetés jól illusztrálja London és Brüsszel közötti fokozódó retorikát még a tárgyalások elkezdése előtt. 

A brit sajtóban korábban is jelentek meg számítások arról, hogy a kilépési végszámlán mekkora követelés állhat majd az EU részéről, de az eddig nyilvánosságra került lehetséges legmagasabb összegek sem haladták meg a 70 milliárd eurót.

Kapcsolódó cikkünk: Egyre több brit gondolja meg magát a Brexittel kapcsolatban

Az Európai Bizottság javaslatot tett a kiválási tárgyalások megindítására

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Michel Barnier, a bizottság főtárgyalója azt nyilatkozta, hogy nehéz és összetett tárgyalásokra kell készülni, a kilépésnek pedig emberi, társadalmi, gazdasági, anyagi és jogi következményei lesznek. A korábbi francia biztos, hangsúlyozta, hogy az EU megállapodásra kíván jutni a britekkel, de arra is fel van készülve, hogy ez nem fog sikerülni.

A közzétett szöveg magában foglalja és kiegészíti az uniós vezetők előző hétvégi csúcstalálkozóján elfogadott iránymutatásokat. Ezek közül az egyik legfontosabb a “szakaszos megközelítés“, azaz hogy kizárólag akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdésekről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzésről.

Sajtóértekezletén Barnier-t reagált a Financial Times című lap friss értesüléseiről, amelyek szerint Brüsszel 100 milliárd euróra becsüli az Európai Unióval szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségeket, a főtárgyaló azonban hangsúlyozta, egyelőre nem tud pontos számokat mondani.

Kijelentette, hogy nem London megbüntetéséről vagy a kilépés áráról van szó, mindössze a “számlák rendezéséről”, azokról a költségvetési döntésekről, amelyek még a következő évekre is vonatkoznak.

A bizottsági javaslatot még jóvá kell hagyniuk az uniós tagországok kormányainak, ami május 22-én várható. Sokak szerint ugyanakkor a valódi tárgyalások csak a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg.

Forrás: MTI / Bloomberg

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »