Megduplázódott a bűncselekménnyel gyanúsított menedéket keresők száma Németországban

Több mint 50 százalékkal emelkedett Németországban tavaly az egy évvel korábbihoz képest a bűncselekménnyel gyanúsított menedéket kereső emberek száma – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap a 2016-os bűnözési és bűnüldözési statisztikát idézve.

A hivatalosan hétfőn bemutatandó jelentésben külön fejezetben tárgyalják a menedéket kereső emberek körében mutatkozó bűnözést. Ebbe a statisztikai kategóriába a menedékkérő jogállással rendelkezők, az országban jogcím nélkül tartózkodó külföldiek és egy ritkán odaítélt, különleges menedékjogi státussal, az úgynevezett kontingens-menekülti jogállással rendelkező emberek tartoznak.

A statisztika így igen hiányos, nem szerepel benne a menekültügyi rendszerbe belépők meghatározó csoportja, a szó hétköznapi és legszélesebb jogi értelmében vett menekültek csoportja, vagyis azoké, akik a genfi menekültügyi egyezmény alapján menekült jogállást kaptak, és nem szerepel benne a német alaptörvény rendelkezései alapján politikai menedékjogot szerzett emberek csoportja sem.

A szövetségi belügyminisztérium a Welt am Sonntag érdeklődésére közölte, hogy a 2017-es bűnözési és bűnüldözési statisztikában új módszertant használnak majd, valamennyi menedékjogi jogállást bevonják az elemzésbe.

A 2016-os – töredékes – adatok alapján az látható, hogy a menedéket keresők közül 174 438 embert gyanúsítottak meg bűncselekmény elkövetésével, ami 52,7 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb csoportot a szíriai állampolgárok alkotják mintegy 30 ezer fővel, utánuk az afgánok következnek 17 ezer fővel, az irakiak 12 ezer fővel, majd az albánok 10 ezer és a marokkóiak, illetve az algériaiak egyaránt nagyjából 8 ezer fővel.

A vizsgált statisztikai kategóriába tartozók valamennyi gyanúsított 8,6 százalékát teszik ki. Ez nem tűnik soknak, ahhoz képest viszont igen jelentős arány, hogy az országban illegálisan tartózkodók és a valamilyen menedékjogi státusszal rendelkezők – a menedékkérőtől az elismert menekültig az összes különböző menedékjogi státuszt tekintve – együtt is a teljes – 82,2 milliós – lakosság csupán 2 százalékát teszik ki – mutatott rá a Welt am Sonntag.

A bűnözés egyes területeit szemlélve több ügytípusban kiugró a vizsgált csoportba tartozó gyanúsítottak aránya: a zsebtolvajlásoknál 35,1 százalék, a súlyos testi sértések, illetve a nemi erőszak és a szexuális kényszerítések esetében egyaránt 14,9 százalék, a lakásbetöréseknél pedig 11,3 százalék.

Azonban az adatokat árnyalja, hogy a német menekültügyi rendszerbe érkező emberek a német lakosság egészéhez vagy a Németországban élő külföldiekhez képest jellemzően jóval fiatalabbak és többnyire férfiak. A fiatal férfiak pedig a világon mindenhol nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményt, mint a népesség más csoportjai – hívja fel a figyelmet a Welt am Sonntag.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint bűnözési szempontból főleg a Nyugat-Balkánról és az Észak-Afrikából érkezettek feltűnőek. A szír állampolgárok magas száma a gyanúsítottak körében csupán annak tulajdonítható, hogy a menedékkérők és menekültek legnagyobb csoportját a szírek alkotják.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »