A török miniszterelnök óvatosságra intette a pártokat

Az elnöki rendszer törökországi bevezetéséről tartott vasárnapi népszavazás eredménye üzenet a nemzettől minden politikai pártnak, köztük a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP), hogy óvatosabbnak kell lennie bizonyos ügyekben – mondta Binali Yildirim miniszterelnök szerdán Ankarában újságíróknak.

Yildirim óva intette az ellenzéket az utcai megmozdulásoktól. A politikus – arra utalva, hogy az elnöki rendszert ellenző, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) ifjúsági szervezete állítólag kedd este országszerte az utcára szólította tiltakozni az embereket a népszavazás eredménye miatt – azt mondta: “káoszteremtéstől remélni a segítséget nem illik a legfőbb ellenzéki párthoz”. A CHP ifjúsági szervezete később tagadta, hogy ilyen döntést hozott volna.

Yildirim kiemelte: az ellenzéki pártoknak ugyanakkor ahhoz megvan a joguk, hogy panaszt nyújtsanak be a Legfőbb Választási Tanácshoz (YSK) a népszavazással kapcsolatban.

A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint a CHP-hez hasonlóan szerdán a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) is kérelmezte az YSK-nál a referendum érvénytelenítését. A párt szerint nemcsak a népszavazás, de már annak kampányidőszaka is törvény- és alkotmányellenes keretek között zajlott le, így Törökország politikai életében egy ekkora léptékű változtatás nem építhető ilyen vitatott referendumra. A HDP tudomása szerint sok szavazóhelyiségben a választókat nem engedték egyénileg voksolni.

Kapcsolódó cikkeink:

Az YSK szerdán bírálja el a vasárnapi népszavazással kapcsolatos panaszokat. A CHP azt állítja, hogy a testület 2,5 millió pecsét nélküli borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, ami befolyásolhatta a referendum kimenetelét.

Az adatok 100 százalékos feldolgozottságát követően a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A két szavazótábor közötti voksok különbsége 1 millió 379 ezer 934. A részvétel 85,1 százalékos volt.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »