Lemondott korábbi pártfogoltjáról Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök szerdán elmozdította stratégiai főtanácsadóját, Steve Bannont a Nemzetbiztonsági Tanács tagjainak sorából.

Steve Bannon korábban a radikális jobboldali Breitbart News hírportál vezetője volt és Donald Trump egyik nagy támogatója, aki aktívan bekapcsolódott Trump választási kampányába. Donald Trump stratégiai főtanácsadójaként lett a Fehér Ház munkatársa, s az elnök a Nemzetbiztonsági Tanácsba is delegálta.

Bannont a republikánusok körében is több politikus ellentmondásos személyiségnek tartja, elsősorban radikális megnyilvánulásai miatt, így amikor Trump elnök a Nemzetbiztonsági Tanácsba delegálta, a kinevezését erős kritikák kísérték, az elnök azonban mindig védelmébe vette stratégiai főtanácsadóját.

Amikor Michael Flynn nemzetbiztonsági főtanácsadó lemondatása után a felkért új főtanácsadó feltételként szabta Bannon elmozdítását, Donald Trump inkább Steve Bannon mellett döntött. Ám amikor Herbert McMaster, a második jelölt a nemzetbiztonsági főtanácsadó posztjára, szintén Bannon elmozdítását szabta feltételként, Donald Trump – az amerikai sajtóban megjelenő hírek szerint –  már beadta a derekát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Bannon eltávolítását először jelentő Bloomberg hírügynökség információi szerint McMaster most kezdte meg a Nemzetbiztonsági Tanács átszervezését, s ennek keretében kerülhetett sor Steve Bannon szerepének újraértékelésére. Bannon ezentúl belbiztonsági kérdésekben ad tanácsokat az elnöknek.

A Nemzetbiztonsági Tanács szerdán kezdődött átszervezése keretében McMaster az eddiginél jóval nagyobb hatáskört kapott nemzetbiztonsági kérdésekben. Ezentúl az Országos Hírszerzési Igazgatóság (NSA) vezetője, azaz az amerikai hírszerzés csúcsvezetője Dan Coats és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Joseph Dunford tábornok is rendszeresen részt vesz a Nemzetbiztonsági Tanács munkájában.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »