A hátsó ajtón térhet vissza Trump beutazási rendelete

Az amerikai külügyminiszter Rex Tillerson új irányelvek alkalmazását kérte az amerikai vízumkiadással foglalkozó szervektől, melyek nyomán kötelező közösségi média ellenőrzés és szigorúbb vizsgálat vár azokra, akik valaha jártak az iszlám Állam területén.

A közösségi médiás kapcsolatok részletes vizsgálata természetesen időigényes feladat, így várhatóan jelentősen megnövekszik majd a vízumkiadások ideje is, ugyanakkor ebben a kérdésben kivételesen egyetértenek a demokraták és a republikánusok. Így annak ellenére, hogy a külügyminisztérium – arra hivatkozva, hogy csak belső kommunikációról van szó – egyelőre hivatalosan nem erősítette meg a változtatásokat, mégis valószínű, hogy életbe lépnek a szigorítások, mert így könnyebben feltárhatóak lennének a terrorista aktivitáshoz kötődő kapcsolatok.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Fellebbezés helyett inkább finomít beutazási rendeletén Trump

Nem akar összejönni Trumpnak a beutazási rendelet

A közösségi médiás kapcsolatok vizsgálata eddig csak viszonylag ritkán történt meg a vízumkérelmek elbírálásánál, így az, hogy ezt számos esetben kötelezővé teszik, igen lényeges módosítás lenne. Ráadásul az új irányelveknek van még egy szigorító kitétele, miszerint ha az igénylők bizonyos népcsoporthoz vagy valláshoz tartoznak, akkor magasabb szintű biztonsági ellenőrzésen kellene átesniük.

Az új irányelvek tulajdonképpen nagyobb mozgásteret engednek a konzulátusoknak abban, hogy mit vehetnek figyelembe a kérelmek elbírálásánál. Azok a tényezők, amiket eddig is figyeltek, kiegészülnek a nemzetiséggel, a vallási hovatartozással és sok esetben egy kötelező közösségi médiás ellenőrzéssel is.

Bevándorlási ügyvédek máris jelezték, hogy a vízumkérelmek elbírálása az új rendszerrel eltolódhat abba az irányba, hogy a kérelmezőket vallás vagy nemzetiség alapján bírálják el, nem pedig az alapján, hogy jelentenek-e tényleges  veszélyt az Egyesült Államokra.

Mindent összevetve – ha ezek az intézkedések valóban életbe lépnek – akkor a végeredmény nagyon hasonló lehet ahhoz, amit Donald Trump a beutazási rendelettel szeretett volna elérni. 

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »