Nyolc év múlva Izrael is belép az európai földgázpiacra

Izrael a világ leghosszabb, kétezer kilométeres vezetékének megépítését tervezi tengeri földgázmezőjétől Ciprusra, onnan Kréta szigetére, tovább a görög partokhoz, és onnan egészen Olaszországig – értesült hétfőn a Jiszráel Hajom (Izrael Ma) című újság.

A terv megbeszélésére hétfőn Juvál Steinic energiaügyi miniszter vendégül látta tel-avivi irodájában Georgiosz Lakkotripisz ciprusi energia, kereskedelmi, ipari és idegenforgalmi minisztert, Jeórjiosz Sztatakisz görög környezetvédelmi és energiaügyi minisztert, Carlo Calenda olasz gazdaságfejlesztési minisztert, valamint Miguel Arias Canetet, az EU éghajlat- és energiapolitikai biztosát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Még sosem függött ennyire Európa az orosz gáztól

Az Északi Áramlat-2 Ukrajnának fájhat a legjobban

A találkozón az izraeli energiaügyi minisztérium közlése szerint vázolták az új, a tervek szerint 2025-re elkészülő, mintegy húszmilliárd sékelbe (kb. ezerötszáz milliárd forintba) kerülő Mediterrán gázvezeték lefektetését szolgáló nemzetközi együttműködés kereteit. A résztvevők szándéknyilatkozatot írtak alá a földgázvezeték létrehozásáról, ehhez munkacsoportok alakításáról, amely államközi szerződésekben rögzíti majd a fejlesztés lépéseit.

„Elmondhatjuk, hogy Izrael a térképre került az energia területén is. A reggeli ünnepi találkozó, és mindannyiunk egyetértése a Mediterrán vezeték elkészítéséről azt jelenti, hogy Izrael nemcsak a Közel-Keleten, hanem Európában is jelentős tényezője lett a nemzetközi energiapiacnak”- mondta Juvál Steinic az aláírás után.

A hétfői találkozóra azután került sor, hogy az EU felhagyott a tiltakozással egy másik, a Balti-tenger alatt Oroszországból Európába vezető földgázvezetékkel szemben – mutatott rá a Globes című izraeli gazdasági honlap.
A Globes szerint az izraeli gázvezeték Achilles-sarkát az orosznál jóval magasabb kitermelési költsége, a tenger alatti szállítás nehézségei, a görög és ciprusi tengerfenék vulkanikus mozgásai jelentik.

Izrael néhány éve több mint 900 milliárd köbméter gázt fedezett fel partjainál, és vannak kutatások, amelyek újabb 2200 milliárd köbméter jelenlétét feltételezik.

 

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »