Merkel az önálló palesztin államra szavaz

Nincs ésszerű alternatívája a kétállami megoldásnak a palesztin-izraeli konfliktusban – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélése előtt.

A kancellár a palesztin elnök társaságában tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az izraeli és a palesztin népnek egyaránt van joga ahhoz, hogy békében és biztonságban éljen, és ezt a két nép közti konfliktus rendezésének lehetséges módozatai közül csak a kétállami megoldás tudja hitelesen garantálni. Ezért folyamatosan törekedni kell az Izrael mellett egy önálló palesztin állam megteremtésén alapuló rendezés folyamatának előmozdításához, egy „pozitív dinamika” beindításához.

Angela Merkel hozzátette, hogy a palesztin területeken folytatott izraeli telepépítések ellentétesek a nemzetközi joggal és akadályozzák a konfliktus megoldását. Mint mondta, a telepépítések folytatása a kétállami megoldás „eróziójához” vezet, és nem járul hozzá ahhoz, hogy Izrael tartósan fenntartható legyen „zsidó és demokratikus államként”.

Ugyanakkor az sem „célravezető”, ha a palesztinok a nemzetközi szervezetek előtt „egyoldalúan pellengérre állítják Izraelt” – jegyezte meg a német kancellár.

Aláhúzta, hogy a palesztin vezetés komoly eredményeket ért el, sikerül felállítani egy működőképes államigazgatási szervezet, megbízhatóan működő önkormányzati struktúrákat és rendőrséget. Azonban arról is gondoskodni kell, hogy a palesztinoknak legyen „joguk a szociális és gazdasági fejlődéshez” – tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy csak így lehet megelőzni a palesztin területeken élő fiatalok „fenyegető radikalizációját”.

Mahmúd Abbász köszönetet mondott Németországnak az „anyagi, erkölcsi és politikai” támogatásért. A segítség révén a palesztin hatóságok sok eredményt értek el az állami intézmények kiépítésében, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletének erősítésében.

Azonban „akadályokkal” is szembesülnek, legfőképpen az izraeli telepépítésekkel, amelyek „felfalják országunkat” – mondta a palesztin elnök. Hangsúlyozta, hogy a béke megteremtéséhez helyre kell állítani az 1967-es határokat.

Mahmúd Abbász előzőleg a ZDF országos köztelevíziónak, illetve az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer alapítvány egy csütörtök esti berlini rendezvényén arról is beszélt, hogy berlini látogatásán igyekszik megnyerni Németországot közvetítőnek Izrael és a palesztinok között, és szeretné azt is elérni, hogy Németország elismerje a palesztin államiságot.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »