Támogatásukról biztosították Londont a külföldi vezetők

Angela Merkel német kancellár a szerdai londoni merénylet után hazája támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát a terrorizmus elleni küzdelemben. Hasonló nyilatkozatokat tettek közzé vezető francia és osztrák politikusok is, Donald Trump amerikai elnök pedig telefonon ajánlotta fel az amerikai kormány segítségét.

Merkel közleményében kiemelte, hogy részvéttel és szolidaritással gondol Németország brit barátaira, minden londonira és különösen a merényletben megsebesült emberekre, akiknek gyógyulást kíván.

„Akkor is, ha még pontosan fel kell tárni ezeknek a tetteknek a hátterét, Németország és polgárai nevében megerősítem, hogy szilárdan és határozottan Nagy-Britannia oldalán állunk a terrorizmus minden formája ellen vívott harcban” – tette hozzá Angela Merkel.

  • A legújabb fejlemények a támadásról
A támadóval együtt ötre emelkedett a szerda délutáni londoni merénylet halálos áldozatainak száma – jelentette be a brit rendőrség szerda este.

A támadón és a halálra szúrt rendőrön kívül három civil halt meg – közölték. Mark Rowley, a brit terrorelhárítás vezetője arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma összesen negyven.

Rowley közölte, hogy az emberek megnyugtatása érdekében a következő napokban több fegyveres rendőr lesz az utcákon, az ügyön pedig rendőrök százai dolgoznak. Továbbá szerda éjszaka rajtaütés volt Birminghamben, több embert őrizetbe vettek.

Francois Hollande francia államfő ugyancsak támogatását fejezte ki nagy-Britanniának. Az elnök hangsúlyozta, hogy a terrorizmus – mint fogalmazott – valamennyiünket érint. Emlékeztetett arra, hogy Franciaországot a közelmúltban hasonló terrortámadások érték, ezért országa megérti a britek szenvedését. Meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy válaszolhassunk az ilyen támadásokra – jelentette ki Hollande.

Elítélte a londoni terrortámadást Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Christian Kern kancellár is. Ausztria vezetői együttérzésükről biztosították az áldozatok hozzátartozóit, és szolidaritásukról biztosították Nagy-Britanniát.

Trump felhívta May-t

Donald Trump amerikai elnök néhány órával a merénylet után telefonon beszélt Theresa May brit kormányfővel, hogy kifejezze részvétét.

A telefonbeszélgetésben az amerikai elnök ismételten elítélte a terrorizmust és kormánya maradéktalan és mindenre kiterjedő segítségét ajánlotta fel.

Állást foglalt Rex Tillerson külügyminiszter is, aki az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tanácskozásának házigazdája volt szerdán. Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: „elítéljük e szörnyűséges erőszakos cselekedeteket, függetlenül attól, hogy zavart elméjű egyének, vagy terroristák követték-e el, hiszen az áldozatok szempontjából ennek nincs jelentősége”.

Az amerikai külügyminisztérium már röviddel a támadások híre után jelezte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a londoni fejleményeket. Mark Toner szóvivő arra intette a Londonban tartózkodó amerikaiakat, hogy kerüljék el a Westminster környékét.

Donald Trump elnök nagyobbik fia, ifjabb Donald Trump Twitter-bejegyzésben ostorozta London polgármesterét, Sadiq Khan pakisztáni származású brit politikust, aki tavaly ősszel egy nyilatkozatban arra utalt, hogy a londoniak már hosszú ideje kénytelenek együtt élni a terrorfenyegetéssel.

A londoni merénylet miatt maximális készültség lépett életbe Rómában és Milánóban is, de az Egyesült Államokban nem változtattak a fenyegetettség szintjén.

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »