Most éppen a szír kormányerőket lövik a törökök, a kurdok miatt

Törökország tüzérséggel és rakétákkal támadta a szíriai hadsereg állásait pénteken az észak-szíriai Manbídzs városában – közölte pénteken a SANA szíriai állami hírügynökség és ellenzéki milicisták.

A szíriai állami televízió egy katonai forrást idézve számolt be arról, hogy bombázás történt a török oldalról. A SANA szerint a támadásokkal Törökország feltehetően a szíriai hadsereg és a velük szövetséges milíciák „terrorista szervezetek és azok csatlósai ellen elért hadi sikereit és haladását igyekszik csökkenteni”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szíriai tűzszünetben már három fél harcol egymással

Növelték az amerikai katonák létszámát Szíriában

Alakul a török-amerikai szembenállás Szíriában

Az aleppói kormányzóságban található Manbídzs városát a részben kurd harcosokból álló Manbídzs Katonai Tanács nevű csoport tartja ellenőrzése alatt. A csoport – mely része a Washington támogatását élvező, ellenzéki Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ernyőszervezetnek – kedden átadta a város nyugati részén található területeket a szíriai kormányerőknek. Az átadásra egy Oroszország közvetítésével létrejött megállapodás részeként került sor. A területet az SDF tavaly foglalta el az Iszlám Államtól.

A török haderő tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított Észak-Szíriában az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereggel (SZSZH) karöltve, hogy megtisztítson egy ötezer négyzetkilométeres területet a török-szír határ mentén az általa terroristának tekintett csoportoktól, az Iszlám Állam mellett a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoporttól.

Az Egyesült Államok viszont azt szeretné, ha a YPG csatlakozna az IÁ elleni harchoz, Törökország pedig attól tart, hogy a kurd fegyveres csoport megerősödése a törökországi kurd autonómiatörekvéseket is felélénkíti.

Törökország azzal fenyegetőzött, hogy az észak-szíriai hadművelet részeként átveszi az ellenőrzést Manbídzs városa felett. Ankara jelenleg több mint 2000 négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt Szíriában.

Az Egyesült Államok a városba vezényelte csapatait azzal a célkitűzéssel, hogy elejét vegye az SDF elleni további török támadásoknak. Az SDF az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese az Iszlám Állam elleni szíriai harcban.

Törökország a Manbídzstól 130 kilométerre délkeletre fekvő, az Iszlám Állam kezén lévő Rakka felszabadításában is részt akar venni, ezt azonban az SDF elutasítja. Az SDF szóvivője, Talal Silo csütörtökön jelezte: hetek kérdése, hogy a fegyveres koalíció, amelynek részét képezi a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd szervezet is, elérje az Iszlám Állam szíriai fellegvárának számító Rakka peremkerületeit. Az SDF a héten vágta el a városba vezető utolsó fő útvonalat is.

„Várhatóan néhány héten belül ostrom alatt lesz a város” – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: MTI/dpa/EFE

Friss hírek