Oroszország tagadja, hogy részt vesz a kelet-ukrajnai konfliktusban

A Nemzetközi Bíróságnak (ICJ) nincs joghatósága az Ukrajna által terrorizmus finanszírozása és faji diszkrimináció miatt Oroszország ellen indított eljárás ügyében – jelentette ki Roman Kolodkin, az orosz külügyminisztérium jogi igazgatója a hágai törvényszék keddi meghallgatásán.

Az orosz tisztségviselő alaptalannak nevezte az ENSZ bírósága elé terjesztett ukrán vádakat, amelyek szerint Oroszország részt vesz a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban. Úgy fogalmazott, hogy ezekre nincs semmilyen bizonyíték vagy jogalap.

Kijev a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi egyezmény megsértésével vádolja Oroszországot, amiért szerinte pénzzel és fegyverrel látja el az oroszbarát szakadárokat Kelet-Ukrajnában, illetve hátrányosan megkülönbözteti a megszállt területeken élő etnikai kisebbségeket, például a krími tatárokat.

Kolodkin kitért rá, nincs olyan nemzetközi szervezet, amely terrorcselekménynek tartaná a megkülönböztetés nélküli tüzérségi támadásokat, és hozzátette, nem csak a szeparatisták, hanem az ukrán hadsereg is így támadja a szembenálló erők uralta területeket. Az orosz fél a krími tatárok hátrányos megkülönböztetésével kapcsolatos vádakat is visszautasította.

Az orosz külügyminisztérium jogi igazgatója úgy vélekedett, hogy az ukrán panaszok “nyilvánvalóan kívül esnek a bíróság jogkörén”. Kijelentette, belső fegyveres konfliktusról van szó, nem terrorizmusról, és felszólította a bírói testületet, hogy ejtse az ügyet.

Hétfőn, az első tárgyalási napon a keresetet benyújtó Ukrajna ismertette a panaszát. A kijevi kormány azt szeretné elérni, hogy az ICJ állapítsa meg a nemzetközi szerződések megsértését és vessen véget a kifogásolt orosz tevékenységeknek. Ukrajna emellett kártérítést követel Oroszországtól a 2014 júliusában Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító közel háromszáz halálos áldozatának. Kijev az orosz vezetést tette felelőssé a tragédiáért, amelyet egy feltételezhetően szakadár területről indított, BUK típusú légvédelmi rakéta okozott.

 

Moszkva mindeddig nem ismerte el, hogy közvetlen szerepet játszana a kelet-ukrajnai konfliktusban az oroszbarát szakadárok támogatásával. A Krím félsziget 2014 tavaszán történt bekebelezése óta az ukrán kormányerők és az Oroszország által támogatott felkelők kelet-ukrajnai harcaiban több mint 9000 embert öltek meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Szkopje, 2018. január 18.
Radmila Sekerinska macedón védelmi miniszter (b) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Szkopjéban 2018. január 18-án. Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Macedóniába. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Macedónia a NATO-tagságot sürgeti

Gjorge Ivanov macedón elnök azt kérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól csütörtökön Szkopjéban, hogy Macedónia végre kapja meg a régóta "megérdemelt" NATO-tagságot. Stoltenberg szerint azonban a csatlakozás előtt Macedóniának rendeznie kell a több, mint két évtizedes névvitáját Athénnal.

Read More »