Nem biztos, hogy gazdaságilag életképes lenne az önálló Skócia

Theresa May, aki a brit Konzervatív Párt skóciai tagozatának Glasgowban rendezett tavaszi kongresszusán szólalt fel pénteken, súlyos szavakkal bírálta a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) politikáját.

A brit kormányfő kijelentette: a csőlátásban szenvedő nacionalizmus, amely mindenáron és kizárólag a függetlenségre összpontosít, leértékeli Skóciát.

A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka azonban a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére “kirángassák” az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen Skócia EU-tagságának megőrzéséről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt. Theresa May pénteki beszédében kijelentette: Skócia szempontjából most is minden gazdasági érv a brit unió fenntartását indokolja.

A skót gazdaság a brit belső piacon négyszer akkora értékű kereskedelmet folytat, mint az Európai Unióval. A skót export számára az EU még csak nem is a második, hanem a harmadik legnagyobb piac az Egyesült Királyság és a világ más térségei után – hangsúlyozta Theresa May.

A brit miniszterelnök szerint az SNP mégis megszállottan törekszik az elszakadásra, annak ellenére is, hogy a függetlenné válással kiszakítaná Skóciát legnagyobb piacáról. Az SNP szerint “a függetlenség a válasz minden kérdésre, minden körülmények közepette, a tényektől és a realitásoktól függetlenül” – fogalmazott kongresszusi beszédében a kormányfő.

Hozzátette: a skót függetlenségnek nincs gazdasági megalapozottsága, a skót költségvetést a brit államkassza óvja például a nyersolajbevételek összeomlásszerű zuhanásának hatásaitól is. Ez egyenes utalás volt arra, hogy a skót kormány nem kis részben az északi-tengeri olajra építette fel a független Skócia finanszírozási tervét.

A skót kormány a függetlenségről 2014-ben rendezett referendum előtt 34 milliárd fontra becsülte az olajtermelésből származó skót költségvetési bevételeket a 2014-2015-ös és a 2018-2019-es pénzügyi év közötti időszakra. Az SNP vezette edinburghi kormány ezt a bevételi becslést annak idején 110 dolláros olajárprognózisra alapozta, azóta azonban az olajár már bőven 40 dollár alatt is járt és jelenleg is csak 55 dollár körül mozog.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »