Már a befektetők negyede az eurózóna szétesésére számít

Jelentősen nőtt azoknak a befektetőknek a száma, akik arra számítanak, hogy minimum az euróövezet egyik tagja kilép a társulásból a következő hónapok során.

A frankfurti székhelyű Sentix kutatócsoport havi rendszerességgel végez felmérést a befektetői hangulat alakulásáról, valamint EBI-ről („euro break-up” index) mintegy ezer intézményi és lakossági befektető megkérdezése alapján. A februári adatok szerint az EBI 25,2 százalékra emelkedett a januári 21,3 százalékos értékről. Ez igen nagy változás egy hónap alatt.

Ez azt jelenti, hogy négy befektető közül egy jelenleg úgy véli, hogy legalább egy tagország kilép a közös valutarendszerből a következő 12 hónapban. Emellett a továbbterjedési kockázat is 45 százalék fölé emelkedett, amire nem volt példa a 2012/13-as adósságválság ideje óta.

„Két év távollét után az euróválság visszatért a reflektorfénybe” – mondta Manfred Hübner, a Sentix egyik kutatója. „Azonban ez az alkalom más. A potenciális kilépés-jelöltek megsokszorozódtak: Görögország mellett most Franciaországot és Olaszországot is köszönthetjük” – tette hozzá.

Hübner egyébként a kilépések megnövekedett valószínűségét a befektetői bizonytalanságnak tulajdonítja, ami viszont annak az eredménye, hogy az aktuális előrejelzések nem képesek pontosan megjósolni a választási eredményeket.

„A befektetők attól tartanak, hogy Trump és a Brexit győzelme után semmit nem tudhatnak előre, bármi megtörténhet” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek