Fontos napja lesz ma Matteo Renzinek

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök és az általa vezetett balközép Demokrata Párt (PD) sorsa dől el vasárnap a párt országos gyűlésén, amelyen a következő főtitkár megválasztásának időpontjáról határoznak – akár pártszakadáshoz is vezethet a Matteo Renzi és a párt vele szemben álló baloldali szárnya közötti vita.

A PD baloldali szárnyának tagjai, akik Matteo Renzi lemondását sürgetik, szombaton egy római színházban tartott találkozójukon fogalmazták meg követeléseiket. Új pártprogram meghirdetését és őszi pártkongresszust akarnak, valamint a Paolo Gentiloni miniszterelnök vezette PD-kormány munkájának folytatását 2018-ig, ellenkező esetben elkerülhetetlennek tartják a pártszakadást – hangsúlyozták, hogy a PD nem Matteo Renzi személyes pártja.

A Renzi-ellenes csoportot a PD baloldali politikusai, Pier Luigi Bersani volt főtitkár és Massimo D’Alema volt kormányfő vezetik, akik a decemberi népszavazáson megbukott Matteo Renzi távozását követelik a PD főtitkári székéből, ami tulajdonképpen Renzi politikai eltávolításával egyenlő. Elemzők szerint pártszakadás esetén ez a baloldali csoportosulás választásokon a szavazatok 6,5 százalékát éri.

Eredetileg a PD új főtitkárát megválasztó pártkongresszust novemberre tűzték ki, de Matteo Renzi egy héttel ezelőtt bejelentette, hogy idő előtt lemond főtitkári tisztségéről, és egyben ismét indul a párt vezető posztjáért. Matteo Renzi nem titkolt szándéka a tisztújító kongresszus mielőbbi összehívása, ami reményei szerint megerősíti őt a párt élén, hogy így előrehozott választásokon a PD miniszterelnök-jelöltjeként is indulhasson.

A Corriere della Sera című napilap szerint Matteo Renzi már tavasszal-nyáron meg akarja tartani a PD-kongresszust, hogy akár már szeptember végén előrehozott parlamenti választások legyenek Olaszországban.

Matteo Renzi személyes politikai tervei azonban a PD belső ellenzékébe ütköznek. Vasárnap dől el, hogy a PD harcaira sikerül-e megoldást találni vagy valóban elkerülhetetlen a pártszakadás, amivel a balközép parlamenti többség és így a Gentiloni-kormány sorsa is függőbe kerül. A balközép La Repubblica című újság szerint a pártszakadás már be is következett, a vasárnapi gyűlés csak ezt fogja megerősíteni, így azonban a PD gyengül meg. A PD-tagjai vasárnap reggel óta a pártszakadás ellen tüntetnek a gyűlés helyszínén.

Matteo Renzi 2013 decembere óta vezeti a PD-t. A párt Pierluigi Bersani főtitkárral a 2013-as parlamenti választásokon több mint 25 százalékot szerzett, a 2014-es európai parlamenti választásokon pedig – akkor már Renzivel főtitkárként – több mint negyven százalékot.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »