Lemondott Renzi, pártszakadás jöhet Olaszországban

Matteo Renzi hivatalosan is benyújtotta lemondását a kormányzó Demokrata Párt (PD) főtitkári tisztségéről vasárnap a tömörülés Rómában tartott országos gyűlésén. Hangsúlyozta, hogy ez nem visszavonulását jelenti, ellenkezőleg, újra indul a párt vezetői posztjáért.

Matteo Renzi kijelentette, azt senki sem kérheti tőle, hogy ne induljon újra a főtitkári posztért. Hozzátette: nem egyetlen ember eltávolítása oldja meg a PD problémáit.

A Renzi-ellenes csoportot a PD baloldali politikusai, Pier Luigi Bersani volt főtitkár és Massimo D’Alema volt kormányfő vezeti, akik azt követelik, hogy a decemberi népszavazáson megbukott Matteo Renzi ne csak a PD főtitkári székéből távozzon, hanem a párt életéből is, különben ők lépnek ki a pártból.

Matteo Renzi lemondása miatt a pártnak tisztújító kongresszust kell tartania, mégpedig – a PD szabályzata szerint – a következő négy hónapon belül. Elemzők szerint Matteo Renzinek éppen a kongresszus mielőbbi összehívása volt a célja, ami reményei szerint megerősíti őt a párt élén, hogy így egy előrehozott parlamenti választáson a PD miniszterelnök-jelöltjeként indulhasson.

Matteo Renzi már akár ősszel előrehozott választásokat tartana – lemondásával nyomást gyakorolt pártbeli ellenzékére is: vagy maradnak és elfogadják politikai vezetését, vagy magukra vállalják a szakadás felelősségét.

A PD baloldali szárnya nem titkolta, hogy Matteo Renzi reformjai ellen szavazott a decemberi népszavazáson, amely a miniszterelnök lemondásához vezetett. A PD belső feszültségei a felmérések szerint tovább gyengítették a pártot, amely jelenleg a második legnagyobb Olaszországban az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) mögé szorulva.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »