Alakulóban az amerikai-orosz együttműködés

Oroszország már megkezdte a párbeszédet az új amerikai elnök, Donald Trump kormányzatával, és a dialógus intenzitása erősödni fog, mihelyt létrejönnek Washingtonban a külpolitikai kérdésekkel foglalkozó kormányzati láncszemek – közölte vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az NTV orosz televíziónak nyilatkozva.

Lavrov hozzátette, hogy javában folyik az egyeztetés arról, hol és mikor találkozzon Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. Lavrov szerint Donald Trump teljesen őszinte volt, amikor többször is arról beszélt, hogy eltökélt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban. Moszkva kész együttműködni vele ebben, és mihelyt a körülmények lehetővé teszik, ismét formálódni kezd majd az együttműködés és a koordináció az amerikai és az orosz katonák között.

Az orosz külügyminiszter arról is beszélt, hogy amerikai kollégájával meg akarja majd vitatni a kelet-ukrajnai helyzetet is. Lavrov szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió egyelőre kevéssé érti, hogy mi zajlik valójában a térségben, de reményei szerint lassacskán át fogják majd látni a helyzetet. Elfecsérelt idő lenne szerinte az ukrán hatalom képviselőinek lelkiismeretére hatni a donyec-medencei helyzettel összefüggésben, de nem zárkózik el a párbeszédtől Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel.

Lavrov hozzátette, hogy a kelet-ukrajnai válság rendezésére nem lát a minszki egyezményekkel szembeni alternatívát. Moszkva kész fokozni erőfeszítéseit a normandiai négyekkel folytatandó párbeszédben.

Szerinte Kijev el akarja simítani a Donald Trumppal szemben elkövetett bűnét, azt, hogy nyíltan ténykedett ellene a választási kampány idején. A kijevi kormányzat most pénzért kuncsorog, és fel akarja hívni magára a figyelmet azt szajkózva, hogy „bántják” – mondta Szergej Lavrov.

  • Cikkeink a témában:
Megfúrják Trump parlamenti beszédét a brit képviselők
Fellebbezés helyett inkább finomít beutazási rendeletén Trump
Megvan ki bontja le az Obamacare programot

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »