Megfúrják Trump parlamenti beszédét a brit képviselők

Bár Donald Trump II. Erzsébet királynővel történő találkozóját várhatóan nem tudják megakadályozni a britek, az amerikai elnök parlamenti felszólalását azért ügyesen megfúrják.

Donald Trump idén nyárra tervezett londoni látogatásának hírét nem fogadták kitörő örömmel a britek, annak ellenére sem, hogy Theresa May volt az első hivatalos vendég a Fehér Házban az új elnök hivatalba lépése után és az unióből történő kilépést követő kereskedelmi tárgyalásokon is várhatóan jobb pozícióból indul majd Nagy-Britannia Trumppal.

A hivatalos program részeként az amerikai elnök találkozik majd a királynővel, akivel a tervek szerint teázni fognak, illetve egy közös golfozás is szóba került. Már a királynővel történő találkozó híre is heves ellenállást váltott ki a britekből, 1,7 millióan írták alá azt a petíciót, melyben azt követelik, hogy ne engedjék Trumpot a királynő közelébe, mert kínos helyzetbe hozná II. Erzsébet királynőt.

Ez a terv a szoros amerikai-brit kapcsolatok miatt szinte biztos, hogy elbukik, azt viszont valószínűleg megakadályozzák a britek, hogy Trump a parlamentben is felszólalhasson.

John Bercow, a parlament szóvivője úgy fogalmazott, hogy a parlamenti felszólalás lehetősége nem egy automatikusan járó jog, hanem egy megtiszteltetés, amit ki kell érdemelni.

“A beutazási tilalom bejelentése előtt személyesen erősen elleneztem, hogy Trump elnök felszólalhasson a Westminster Hallban. A beutazási tilalom bejelentése után még inkább ellenzem, hogy Trump elnök felszólalhasson a Westmister Hallban.” – jelentette ki Bercow.

 

Ahhoz pedig, hogy az erős tiltakozás kellemetlen diplomáciai élét tompítsák, egy ügyes trükkhöz folyamodnak a britek: olyan időpontra időzítik Donald Trump látogatását, amikor a parlament éppen szünetet tart – várhatóan egy csütörtöktől szombatig tartó dátumra augusztusban vagy szeptemberben, így a parlamenti képviselők elkerülhetik az elnöki beszéd direkt visszautasítását.

Forrás: The Independent / Kitekintő

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »