Megjelentek az első felmérések Emmanuel Macron győzelmével

A tavaszi francia elnökválasztásról szóló három felmérés is a centrista Emmanuel Macron győzelmét jelezte előre szerdán – annak tükrében ez nem igazán meglepő, hogy a másik két esélyes pénzügyi háttere enyhén szólva is zavaros.

A fentiek szerint a sokáig nagy esélyesnek számító konzervatív jelölt, Francois Fillon nyilvános bocsánatkérése nem változtatott a két hete kirobbant botrány következményein.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ha a most tartanák a választásokat, az első fordulóban a jobboldali jelölt harmadik helyen végezne és nem jutna be a második fordulóba, ahol az első fordulóban első helyre várt Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és a függetlenként induló centrista Emmanuel Macron, a szocialista kormány korábbi gazdasági minisztere között dőlne el az államfői szék sorsa, az utóbbi javára – derül ki az Opinionway közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet a Les Échos gazdasági napilap ismertetett szerdán.

A február 5. és 7. között 1487 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a jobboldali jelölt (jelenleg Fillon) a szavazatok 20 százalékát tudná megszerezni az első fordulóban, amelyet Marine Le Pen nyerhet meg 25 százalékkal, Emmanuel Macron pedig 22 százalékra számíthat. A második fordulóban viszont Marine Le Pen mindenképpen alulmaradna, Macron 66 százalékkal, Francois Fillon pedig 62 százalékkal győzné le a Nemzeti Front jelöltjét.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Egy másik, az Elabe közvélemény-kutatóintézet által február 7-én és 8-án készített felmérés szerint Le Pen az első fordulót a szavazatok 25,5-26 százalékával nyerheti Macron előtt, aki 22 – 23,5 százalékot kaphat. Az Ifop közvélemény-kutatóintézet pedig 26 százalékot mért Le Pennek és 18 százalékot Macronnak az első fordulóban – e két utóbbi felmérésben Francois Fillon 17-18 százalékot érhet el, azaz változatlanul a harmadik helyre várják.

Az Elabe szerint Macron 63, az Ifop szerint 64 százalékkal győzheti le Le Pent a második fordulóban. Fillon is győzne a második fordulóban Le Pennel szemben az Elabe szerint, de csak 56 százalékkal és a Nemzeti Front jelöltjére a választók 44 százaléka adná a voksát.

Forrás: MTI

 

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »