Gyanús végkielégítéseket is kapott Fillon felesége

Miközben a felesége állítólagos fiktív parlamenti asszisztensi állásai miatt sikkasztási vádakba keveredett konzervatív jelölt, Francois Fillon kedden újraindította az elnökválasztási kampányát, újabb  értesülések jelentek meg felesége állami térítéseiről: Penelope Fillon mintegy 45 ezer eurót kapott végkielégítés címén a nemzetgyűléstől.

A Le Canard enchainé szatirikus lap szerdán megjelenő legfrissebb számában azt állítja, hogy Fillon felesége 2002-ben 16 ezer eurót, öt havi fizetésnek megfelelő összeget kapott, amikor megszűnt a férjével, mint képviselővel kötött asszisztensi szerződése, jóllehet Marc Joulaud-val, a miniszterré kinevezett Francois Fillon parlamenti utódával új szerződést kötött, és az elkövetkező öt évben papíron az ő asszisztense volt.

A lap szerint a törvények nem tesznek lehetővé ilyen mértékű végkielégítést egy parlamenti munkatársnak.

A Le Canard enchainé úgy értesült, hogy 2013 novemberében Penelope Fillon további 29 ezer euró bónuszt kapott, miután másfél évig az ismét képviselővé lett férje mellett látott el asszisztensi munkákat.

A párizsi ügyészség a múlt héten sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával indított vizsgálatot, külön-külön kihallgatta a Fillon házaspár tagjait, akik nem tudták bemutatni Penelope Fillon munkaszerződéseit, ezért az állítólagos fiktív állásokat vizsgáló nyomozók a francia nemzetgyűlésben is házkutatást tartottak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Francois Fillon hétfőn egy a francia hírtelevíziók által élőben közvetített és 2 millió néző által követett sajtótájékoztatón elnézést kért a hibáért, hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, „jogosnak” nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor „legálisnak és „átláthatónak” nevezte az állásokat.

A francia sajtó azonban úgy véli, hogy továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak volna Fillon mellett.

Forrás: MTI

Friss hírek