Kalifornia mindenáron megvédené a bevándorlóit

Az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi állama, Kalifornia igyekszik megvédeni a területén élő illegális bevándorlókat a Donald Trump megválasztott amerikai elnök által ígért tömeges kitoloncolástól, noha erre csak korlátozott hatásköre van – közölte a kaliforniai parlament demokrata párti elnöke. A mexikói származású Anthony Rendon kijelentette: „hallottuk a sértegetéseket, a hazugságokat, a fenyegetéseket. Ha el akarják kapni őket (a bevándorlókat), azt csak a testünkön át tehetik”.

Trump választási kampányában azt ígérte, hogy legalább 3 millió, rendezetlen helyzetű, bűnözői múlttal rendelkező bevándorlót fog kitoloncolni az országból, sőt falat fog építtetni az amerikai-mexikói határra.

Eric Garcetti, a legnagyobb kaliforniai város, Los Angeles polgármestere egy 10 millió dolláros (csaknem 3 milliárd forintos) alap létrehozására készül, amelyen keresztül ingyenes jogi segítséget nyújtanának a túlnyomórészt spanyol ajkú illegális bevándorlók számára. Charlie Beck Los Angeles-i rendőrkapitány eközben világossá tette, hogy nem az ő dolguk a papírokkal nem rendelkezők üldözése.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Jerry Brown, a 40 millió lelkes Kalifornia kormányzója leszögezte, hogy kész megakadályozni a Trump-kormányzat minden kezdeményezését, legyen szó a környezetvédelmet vagy a bevándorlókat érintő politikáról. A demokrata többségű kaliforniai parlament jóváhagyott egy indítványt is, amelyben „esedezve kérlelik” a leendő elnököt és a szövetségi törvényhozást, hogy kerüljék el a tömeges kitoloncolásokat.

A kormányzati statisztikák szerint tavaly az országból kitoloncolt 235 413 ember 59 százaléka büntetett előéletű volt, közülük 6869-et Los Angelesben vettek őrizetbe.

Ron Gochez, a bevándorlók védelmével foglalkozó Unión del Barrio szervezet munkatársa üdvözölte a kaliforniai hatóságok jó szándékát, de hangsúlyozta, hogy senki sem tudja megállítani a szövetségi szintű kitoloncolásokat. Trump beiktatásának, január 20-ának a közeledtével az Unión del Barrio egyre több tájékoztató jellegű értekezletet tart az illegális bevándorlók számára, akiknek száma az amerikai hatóságok becslése szerint 11 millió körül lehet. Január 20-án több helyen, köztük Los Angelesben is lesz Trump-ellenes tüntetés. „Nem fogunk ölbe tett kézzel ülni” – szögezte le Gochez.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »