Trump a General Motorsnak is nekiment

Donald Trump megválasztott amerikai elnök – ahogy azt tőle már megszokhattuk – kedden Twitter-üzenetben adott ultimátumot a General Motors autóipari cégnek: vagy az USA-ban fogja a Chevy Cruze típusú modelljeit gyártani, vagy nagyobb adót lesz kénytelen fizetni az import után.

Trump azzal vádolta meg a General Motors-t, hogy „Mexikóban gyártott Chevy Cruze-okat küld az amerikai autókereskedőknek adómentesen”. Az újdonsült elnök szerint ezeket az autókat vagy az Egyesült Államokban kellene gyártani, vagy a GM-et jól meg kellene adóztatni.

Donald Trump Twitter-üzenetben vádolta a General Motors-t

Donald Trump Twitter-üzenetben vádolta a General Motors-t

A General Motors szinte azonnal reagált a tweet-re, megcáfolva Trump kijelentését. Állításuk szerint a Chevrolet Cruze szedánok például mind Ohio államban készülnek. Tehát azokat a modelleket mind az USA-ban gyártják, melyeket itt is adnak el. A mexikói üzemben azok az autók készülnek, amelyeket elsősorban nem az amerikai piacra szánnak, hanem nemzetközi szinten akarnak értékesíteni.

Tegnap nem csak a GM, hanem a Ford is Trump céltáblájává vált. A vállalat ugyanis – vélhetően Trump Twitter-üzenetei miatt – úgy döntött, hogy mégsem építi fel új mexikói üzemét, hanem inkább michigani gyárát bővíti és ezzel az Egyesült Államokban hoz létre 700 új munkahelyet. Bővebben…

A Ford azóta közölte, hogy megtéríti a tervezett gyárépítéssel kapcsolatban mexikói részről felmerült költségeket. Hogy pontosan mekkora lesz a számla végösszege, egyelőre nem tudni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek