Elszámolta magát a Hyundai, megszorítások jönnek

A Hyundai Motors idén már a negyedik évét fogja profitcsökkenéssel zárni, így a menedzsment a költségek lefaragása mellett döntött – a megoldás: kevesebb első osztályú repülőjegy, találkozók helyett videókonferenciák és olcsóbb villanykörték.

A  dél-koreai autógyártó, mely 1998 óta a Kia márkát is birtokolja, a 2008-2009-es pénzügyi válság után gyors növekedésnek indult, 2009-ben az egyedüli autógyártó volt, ami növelni tudta eladásait az Egyesült Államokban, az utóbbi években azonban lemaradt. A SUV-ok iránti kereslet mértékét rosszul mérték fel és míg ők továbbra is a kisebb autókra és szedánokra koncentráltak, a konkurensek teljes SUV-modellpalettákat építettek ki mellettük.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A vezetőség látva, hogy a részvényárak az elmúlt három évben 40 százalékot estek, az eladott autók darabszáma pedig idén 8 millió alá esik, ezzel pedig 1998 óta először csökkenni fog, új stratégiai irányokat (több SUV modell, önvezető technológiák fejlesztése) és azonnali költségcsökkentő lépéseket határoztak meg.

Mivel azonban a beszállítói költségeken és a szakszervezetek által védett munkaerő-költségeken nem igazán tudnak faragni, így a nagyvállalatokhoz mérve szokatlan területeket is megjelöltek a spórolás kivitelezésére. Az ilyenkor szokásosnak mondható vezetői bércsökkentés sem maradt el – hét év óta először 10%-kal csökkentették a vezetők juttatásait – de sokkal érdekesebbek a kisebb tételek, mint a tengerentúli alkalmazottak éves utaztatásának visszavágása, az első osztályú repülőjegyek arányának csökkentése, olcsóbb szállodai szobák kiválasztása az üzleti utakra, a nyomtatási (!) költségek és a fluoreszkáló villanykörték (!) költségeinek lefaragása. Az üzleti utak helyett a vezetőség továbbá javasolja a videokonferenciák szervezését, szintén költségcsökkentési célzattal.

Bár a cégnek pénzügyi gondjai nincsenek, továbbra is sok készpénzzel rendelkezik, egy meg nem nevezett belső forrás szerint a visszaeső eladások és a bizonytalan üzleti környezet miatt vészhelyzeti-menedzsment üzemmódba kapcsoltak. 

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »