Fico a berlini merényletről: “Kezd túlcsordulni a pohár”

A berlini karácsonyi vásáron összegyűlt embereket ért támadás Európa kulturális identitása ellen irányult – jelentette ki Robert Fico, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovákia miniszterelnöke kedden Pozsonyban, a szlovák Nemzetbiztonsági Elemző Központ (NBAC) ülése után.

A szlovák kormányfő az NBAC ülése utáni – Robert Kalinák belügyminiszterrel közösen tartott – sajtótájékoztatón rámutatott: tény, hogy a Berlinben történt támadás összefüggésben van az illegális migrációval, mivel az a személy, akit a támadás gyanúsítottjaként hallgatnak ki, az idén érkezett Németországba, ahol menekültstátuszt kapott. Ezzel összefüggésben a szlovák kormányfő annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a történtek változtatnak majd az Európai Unió országainak a migránsválsággal szembeni eddigi álláspontján.

“Kezd túlcsordulni a pohár. A nyilvánosság alapvetően erőteljesebb intézkedések megtételét fogja elvárni” – mondta Robert Fico, aki a berlini támadással kapcsolatban megismételte azt a korábban már többször hangoztatott véleményét is, hogy amíg ő lesz Szlovákia kormányfője, nem engedi, hogy az országban egységes muszlim közösség jöjjön létre.

Robert Kalinák a sajtótájékoztatón bejelentette: amint értesült a berlini támadásról, a szlovák belügyi tárca azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket léptetett életbe. Ezek központi eleme, hogy a közterületeken megkétszerezték a rendőrök számát, illetve megerősítették a rendőri jelenlétet az osztrák és a cseh határon. Ezek az intézkedések legalább karácsonyig érvényben maradnak – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »