Megerősítették a brüsszeli karácsonyi vásár védelmét

Noha a biztonsági ellenőrzések alkalmával mindent rendben találtak a belga hatóságok, hétfő éjszakától megerősítették a brüsszeli belváros karácsonyi vásárának védelmét – közölte Yvan Mayeur polgármester a La Libre Belgique című napilap keddi beszámolója szerint.

Mayeur elmondta, a berlini karácsonyi vásáron elkövetett, 12 halálos áldozattal járó merényletet követően azonnal átvizsgálták a nagy tömegeket vonzó, hagyományosan Brüsszel történelmi központjában rendezett vásár helyszínét. Az ellenőrzés folyamán bebizonyosodott, hogy minden megfelel a biztonsági előírásoknak. Mivel több helyen fizikai akadályok rögzítésére nincs lehetőség a mentőautók, tűzoltók és a vásárosok járműveinek ki és behajtása miatt, további rendőrautót rendeltek egy sebezhetőnek vélt helyszínre.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, a belga hatóságok szorosan együttműködnek a német hírszerző és biztonsági szervekkel, valamint a terrorfenyegetéseket elemző belga krízisközponttal.

Didier Reynders belga külügyminiszter üzenetében kijelentette, az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szint a hármas fokozaton marad. A hármas „súlyos” szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye „lehetséges, és valószínű”.

Az amerikai hírszerzés november végén egy belgiumi terrortámadás lehetőségére is figyelmeztetett. Noha leszögezték, hogy készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk, a belga napilap szerint a tömegeket vonzó brüsszeli karácsonyi vásár a lehetséges célpontok között szerepel. Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta több ízben nem engedélyezték a korábban szokásos szilveszteri tűzijátékot, amely idén is elmarad.

Kapcsolódó cikkünk: Okult Belgium a brüsszeli terrortámadásokból

Eric Van Der Syptnek, a belga szövetségi ügyészség szóvivőjének tájékoztatása alapján a La Libre Belgique szombaton azt közölte, hogy több mint tíz kiskorút helyeztek intézetbe, amiért a hírszerző szolgálatok szerint internetes üzenetekben kapott útmutatás alapján és oktatóvideókon keresztül terrortámadások elkövetésére készítették fel őket. A beszámoló szerint a kiskorúakat feltehetően a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon kívánták bevetni a terrorszervezetek. Van Der Sypt azonban pontosított, leszögezve, hogy a szóban forgó kiskorúak közül nem mindenkit terrorizmus gyanújával helyeztek megfigyelés alá.

A belga napilap felidézte, hogy december elején az Iszlám Állam terrorszervezet új szóvivője videóüzenetében arra szólította fel támogatóit, folytassák a nyugati világ elleni csapásokat. A lap szerint az Abi al-Hasszán Muhádzsir néven azonosított férfi az Iszlám Államhoz köthető al-Furkán hírportálon közzétett felvételen azt mondja: „Fordulóponthoz érkeztek áldott cselekedeteitek, támadjátok őket otthonaikban, piacaikon, útjaikon, klubjaikban. Forrósítsátok fel a talajt a lábuk alatt!”

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »